Josef Holek z ministerstva vnitra ČTK sdělil, že nestanovení ověřovatelů zápisu je porušením zákona o obcích, regulérnost zasedání ani platnost přijatých usnesení to však nezpochybňuje. Zápis se vyhotoví a zpětně ověří, řekl ČTK Svatopluk Bartík (Žít Brno).

Pochybení odhalil právě Straka. „Pokud není zápis podepsaný starostou a ověřovateli, neexistuje důvěryhodný doklad, jak proběhly volby starosty a dalších, a kdokoli to může znevěrohodnit," řekl Straka. Podle něj udělala chybu koalice v čele s novým starostou Martinem Landou (Žít Brno), která měla vše pohlídat. „Žít Brno mělo zmatky s kandidátkou a lidmi na ní bez bydliště v Brně-středu a nyní nastaly další zmatky. Žít Brno si neuvědomuje, že už nejde o recesi," uvedl Straka.

Bartík pochybení uznal. „Jsme si toho vědomi, ale není to vada, která by způsobila neplatnost zasedání. Zápis bude vyhotoven a ověřen zpětně. Celé zasedání se nahrávalo ve zvuku a téměř dvě třetiny nahrávala i kamera. Nevznikne sebemenší prostor na zpochybnění," uvedl Bartík. Vinu podle něj nese bývalý starosta, protože odmítl vést zastupitelstvo.

Šťástka to však odmítá. „Na společné schůzce týden před zastupitelstvem koalice projevila zájem, aby zastupitelstvo vedl nejstarší člen Jan Pazdírek z koaličního hnutí ANO. Z tohoto důvodu jsem nepřipravoval žádné materiály, ale připravovala je koalice. Proto jsem zasedání neřídil," uvedl Šťástka. Pazdírek však zastupitelstvo nevedl, a proto vznikly na jeho začátku zmatky, které vyústily v chybějící zápis.

Platnost zasedání to podle Holka z ministerstva vnitra nemůže ovlivnit. „Písemná forma zápisu pouze deklaruje průběh jednání zastupitelstva a jeho prostřednictvím se lze seznámit, jakým způsobem zasedání obce proběhlo," uvedl Holek. Připustil, že zápis by se mohl ověřit zpětně.

V Brně-středu se zcela změnila vládnoucí garnitura. Velkou koalici ODS a ČSSD vystřídala koalice Hnutí Žít Brno, ANO, lidovců a zelených. V 45členném zastupitelstvu mají 27 mandátů.