VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Broky? Obsluha na ně má při zvěřinových hodech upozornit

Brno - Divočáka se zelím, nebo s šípkovou omáčkou? Brňany čeká podobné dilema jako postavy ve slavném filmu Slavnosti sněženek. Ve městě právě začíná sezona zvěřinových hodů.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Zvěřinové hody v KostelanechFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Například v restauraci Sunset si hosté speciality z divoké zvěře objednají poprvé už v pondělí. Hody tam trvají tři týdny. „Loni byl o jídla velký zájem, uvařil jsem jich stovky," uvedl tamní šéfkuchař Petr Vramba.

Lidem letos připraví kančí kýtu, srnčí špalík a jelení steak. „Tato velká zvířata myslivci střílí kulkami, proto se lidé nemusí bát, že v jídle najdou broky," vysvětlil kuchař. Broky se střílí hlavně zajíci a bažanti. „V takovém případě by měl číšník hosta upozornit, že možná na brok narazí," poznamenal Vramba.

Podle brněnského odborníka na gastronomii Ivo Ševčíka jsou však nynější zvěřinové hody jiné než v minulosti. „Srna, která běhá celý rok po lese a sežere, co potřebuje. To se promítne do specifické výrazné vůně a chutě masa," vysvětlil Ševčík. Podle něho ale restaurace často připravují zvěř chovanou v zajetí v oborách. „Je dokrmovaná různými granuláty a se zvěřinou toho nemá moc společného," upozornil.

Něco o zvěřině
- tmavé maso
- dietní, protože zvířata žijící volně mají málo tuku
- pro lidi, kteří chtějí poprvé zvěřinu vyzkoušet, je nejvhodnější srnčí
- naopak hodně aromatický je zajíc nebo divoká kachna
- zvěřina musí být po odlovu veterinárně zkontrolovaná

Rozdíl v kvalitě je nejvýraznější u muflona. „Má velmi aromatické a výrazné maso. Nekvalitní je mdlé," popsal Ševčík. Naopak u divočáka, který nemá tak specifickou chuť, je rozdíl těžko rozpoznatelný.

Celoročně si zvěřinu dají lidé v Mysliveckém klubu Hubert v Soběšicích. „Bereme ji od dodavatele, který ji na podzim vykupuje od mysliveckých spolků a hygienicky ji uskladní," vysvětlil provozní restaurace Igor Ansorge. Jeho hosté si nejčastěji dávají kančí medailonky, kančí pečeni, zajíce na smetaně nebo jelení závitky plněné husími játry.

Na zvěřinu si občas zajde Brňan Ondřej Procházka. „Posledně jsem měl řízek z jelena. Zdál se mi ale tuhý," uvedl. Dodal, že letos zvěřinové hody vynechá. „Snažím se šetřit," vysvětlil. Milovníci dobrého jídla musí totiž počítat s tím, že za čerstvé maso z honů si připlatí. Ceny hlavního chodu se v brněnských restauracích pohybují od 170 do tří set korun.

Veškeré maso z honů musí zkontrolovat odborník. Jestli restaurace neprodávají upytlačenou zvěř, která nemá osvědčení o nezávadnosti, prověřují hygienici. „Protože mnohé podniky prodávají zvěřinu celoročně, její kontrola je běžnou součástí naší práce," sdělila Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Když člověk sní maso z nakaženého zvířete, může dostat slintavku, kulhavku, trichenelózu, která způsobuje svalové křeče. Nebo tularémii, která se projevuje zánětem mízních uzlin a horečkami.

Autor: Kateřina Foltánková, Anna Fajkusová

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Doktorand na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Martin Kotačka.

Zkoumá příbuznost moravských příjmení. Historie mě bavila odmala, říká doktorand

Jana Novotná
14

Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná bývalý trenér Novotné

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Brněnsko, Blanensko – Trpělivost a pevné nervy si museli připravit lidé cestující v pondělí z brněnských Židenic směrem na Adamov. Kvůli poruše lokomotivy jednoho z vlaků se ostatní spoje na frekventované trati zpozdily až o čtyřicet minut. Některé spoje dispečeři zrušili úplně.

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

Brno - V nedožitých padesáti letech zemřela v neděli po těžké nemoci tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. Na bývalou světovou dvojku vzpomínají tenisové legendy.

AKTUALIZOVÁNO

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozi, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Brněnsko /ANKETA/ - Dětského doktora hledali v Březině na Brněnsku přes rok. Marně. Ordinaci, kam chodili lidé z několika vesnic, proto museli zavřít. Podobná situace možná potrápí řadu obcí na Brněnsku. A lékařů ubyde i v Brně. Může za to stárnutí i nechuť k elektronizaci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT