Podle Martiny Lagové ze společnosti Domoplan, která chce novou budovu se šestadvaceti byty postavit do listopadu příštího roku, je o bydlení na okraji centra Brna v posledních letech velký zájem. „Spousta lidí zjistila, že satelity za městem jsou pro ně finančně náročnější, hledají proto cestu zpátky," vysvětlila Lagová.

Z oblastí, jako jsou Zábrdovice nebo Trnitá, se postupně stávají žádané lokality. Místním pomohly i rozsáhlé dotace, které Brno dostalo v roce 2010. „Projekt na obnovu oblasti považuji za velmi úspěšný. Nejdůležitější je podle mě velká ubytovna, kterou teprve ve Francouzské dokončujeme. I přesto se nám už podařilo změnit výraz celé čtvrti," upozornil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Právě on se před pěti lety staral o čerpání dotací z evropských fondů jako náměstek pro rozvoj města. K víc než 160 milionům korun od Unie a státu přidalo peníze také Brno. Celý projekt tak stál přibližně 450 milionů korun. „Je nutné ale ve snažení pokračovat. Ne vždy se vše povede a ne vše lze stihnout za pouhých pět let," dodal Ander. I přesto je podle něj rozdíl mezi tím, jak čtvrť tehdy vypadala, a současnou podobou jasně viditelný.

I podle realitních makléřů je čtvrť na rozmezí tří městských částí na vzestupu. „Dělníci opravují ulice a kupce lákají i nízké ceny. Byty jsou tam klidně o deset procent levnější než v dalších obyčejných lokalitách. Třeba v Židenicích, které jsou o tři kilometry dál," poznamenal Petr Broža ze společnosti Real Spektrum. I díky tomu v posledních letech Francouzská ulice nalákala třeba také hoteliéry.

Zlepšení situace si všimli i pracovníci neziskových organizací, které se v tamní oblasti zaměřují na práci s mladými lidmi. „Pozitivnější stav je zcela zřejmý. Podobné projekty musí pokračovat. Především ty podporující sociální práci v ulicích," zdůraznil ředitel romského střediska Drom Miroslav Zima.

Do budoucna pro neziskové organizace i politiky zůstává největší výzvou vyřešit množství drogově závislých. „Ačkoliv centrum Podané ruce přímo v místě největšího problému situaci výrazně zlepšilo, stále je na čem pracovat," poznamenal Ander o pobočce, která nabízí i metadonovou léčbu, jež může lidem pomoct zbavit se závislosti. I přesto tam při preventivních akcích naleznou strážníci největší počet odhozených jehel v Brně. „Za den je to i víc než sto v jedné ulici," popsal jejich mluvčí Jakub Ghanem.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ
MARKÉTA TURKOVÁ