Každý entomolog, jak se znalcům hmyzu odborně říká, se věnuje něčemu jinému. „Já jsem si vybral svižníky. Jsou neuvěřitelně rychlí a požírají komáry," popisuje Klečka.

V České republice však žije pouze několik druhů svižníků. Jsou to kovově zelení brouci s nápadnými kusadly a plochým tělem. Klečka za nimi pravidelně vyráží do světa, aby svou sbírku rozšířil. „Svižníky jsem hledal v jihovýchodní Asii, v Africe, ale i za polárním kruhem na Špicberkách," vyjmenovává místa sběru nadšenec.

Na ostrově Réunion blízko Madagaskaru navíc objevil nový druh brouka z čeledi hrotařovitých. „Ulovil jsem ho v horách na liliovité rostlině," popisuje entomolog Klečka. Pojmenoval ho po sobě.

Dodává, že ke sběru brouků za hranicemi je třeba povolení o lovu a vývozu. Cestování do ciziny je pro některé sběratele fyzicky i peněžně náročné. „Lidé si většinou shánějí sponzory. Já jsem si na cesty vydělal sám. Někdy je pro mě levnější být půl roku pryč než žít doma," říká sběratel.

Když už se na cesty vypraví, neloví jenom svižníky. „Sbírám všechny druhy, na které narazím," podotýká Klečka. Potom je prodá nebo vymění na entomologických burzách. Jedna taková začala v brněnských Židenicích v Dělnickém domě. Trvá až do poledne.

EMA ZEZULOVÁ