Školu další čtyři roky povede Ladislav Havel. „Musím přiznat, že jsem trochu nervózní, přece jen to není obyčejný den," vyjádřil se před inaugurací Havel.

Ceremoniál má pevně stanovený scénář. Přání a poděkování má místo v každém proslovu. Mluvčí klade důraz na přesná oslovení a titulování všech přítomných. Složitý způsob oslovování se opakuje na začátku projevu každého řečníka.

Prvním z nich je bývalý rektor Jaroslav Hlušek. „Osm let je relativně málo pro dosažení mnohých z cílů, jak jednotlivce tak i instituce, jako je univerzita," hodnotí úspěchy i neúspěchy uplynulých let Hlušek.

Ústřední částí ceremonie je předávání pravomocí. Nástupcům předají stávající prorektoři slavnostní řetěz jako symbol funkce.

Přichází čas pro nového rektora. Mluvčí představí jeho práci a vyzývá Hluška, aby předal Havlovi rektorský řetěz. Musí složit slib. Zavazuje se jím k ochraně práv a k plnění povinností na univerzitě. Dotkne se rektorského žezla a je po všem. Kvarteto Moravské žestě zahraje několik písní a Havel uvádí svou přednášku o botanice. Je totiž zvykem, že nový rektor uvede svůj obor.

Havel slibuje, že i když bude mít v nové funkci málo času, učit nepřestane. „To je jako když chirurg přestane operovat," tvrdí. Nijak zvlášť se slavit nechystá. „Vypiji si tady skleničku, něco sním a půjdu spát," uzavřel svou inauguraci Havel.

(jst)