„Burčák se smí prodávat od prvního srpna, v našich klimatických podmínkách se ale nestává, že by byl tak brzy. V polovině srpna se už ale první burčák skutečně objevuje. V pondělí už jsem viděla prodávat burčák i v Brně,“ uvedla Alena Hegerová z oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ta zatím začíná s kontrolou prvních litrů burčáku, výsledky bude znát během dvou týdnů. „Na našich internetových stránkách postupně zveřejňujeme hodnocení jednotlivých prodejních míst. Kontrolujeme hlavně to, jestli je burčák skutečně vyrobený z hroznů a jestli není dořeďovaný vodou,“ uzavřela Hegerová.

Vinař Josef Uhlík v pondělí ještě obcházel svůj vinohrad na Mikulovsku. „Vidím kolegy vinaře sbírat víno na burčák, já ale ještě čekám. První burčák udělám až k prvnímu září, myslím, že teď je ještě opravdu moc brzy. Někdo už se ale nemůže dočkat. Letošní burčák bude standardní, poslední týdny, kdy hodně pršelo, by se na jeho kvalitě neměly projevit,“ vysvětlil Uhlík.

Lidé, kteří burčák kupují, ať už ve vinotékách nebo ve stáncích na ulici, by měli dávat pozor hlavně na jeho barvu, podle které se spolehlivě pozná kvalita. „Správný burčák by měl být mléčně bílý. Ten, který se vyrábí z fialových hroznů, pak zabarvený do temně růžova. Barvy by měly být čisté a nezkalené,“ vysvětlil vinař.

I jeho kolega Martin Půček ještě vyčkává. „První dobrý burčák se objeví podle mě až příští týden,“ mínil. První burčákové vlaštovky ale neodsuzuje a těší se na září, kdy bude burčáku dostatek.