Potěšit tělo i duši. Především toho chtějí dosáhnout pořadatelé akce. „Hlavním lákadlem je samozřejmě garantovaný první moravský burčák," vysvětlil jeden z organizátorů akce Tomáš Vican. K burčáku a vůbec k vínu však patří i dobré jídlo a zábava. „K degustaci připravíme i vína z kolekce Karla Rodena," řekl vinař Václav Adámek.

„Pro hosty jsme ve spolupráci s šéfkuchaři z Brixton-gastro připravili speciální menu.," řekl Vican. Návštěvníci si zakoupí speciální platidlo, kterým za jednotlivé speciality zaplatí. „V nabídce bude pomalu tažený vepřový bok, srnčí kolínko, guláš z líček a samozřejmě speciality z grilu, jako například domácí klobása, hermelín nebo slovenský sýr štiepok," přiblížil šéfkuchař Martin Červenka.

Spolu s dalšími kuchaři předvede v sobotu publiku kuchařskou show. Příprava jen hotových jídel zabere hodně času. „Guláš z líček trvá docela dlouho, ale stojí to za to. Vepřový bok zabere kolem dvaceti hodin," dodal Červenka.

Kromě jídla čeká na Brňany i doprovodný kulturní program, který jen podtrhne tradiční atmosféru. Celé tři dny zahraje moravská cimbálovka. V pátek a v sobotu opráší repertoár po dvouměsíční pauze také Městské divadlo Brno. „Připravujeme zpěv z muzikálu Kočky, kde máme přislíbené hvězdné obsazení. Můžu prozradit například jméno Aleny Antalové," informovala mluvčí brněnského městského divadla Lenka Pazourková.

Brňané však nemusí s ochutnáváním čekat až do příštího týdne. Už od středy stojí na hlavních brněnských ulicích stánky nabízející částečně zkvašený hroznový mošt.

Označení burčák může mít totiž jen produkt vyrobený v České republice z českých nebo moravských hroznů. „Laik rozdíl nepozná. Jde ale spíš o to, že teď je na burčák ještě opravdu brzo, navíc když vezmu v potaz letošní počasí, které hroznům moc nepřálo," dodal Adámek.

Podle jedné ze stánkových prodavaček Kristýny Řeháčkové je i přesto o nápoj zájem. „Celkem se bojím, co tak brzo prodávají za kvalitu. Ale možná tomu nerozumím," řekla Radka Palupová. Kvalitu prodávaného vinného moštu řeší také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Zatím nemáme dostatek dat k vyhodnocení vzorků," uvedl Martin Štoll ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

BLANKA SIGMUNDOVÁ