Tomu, že místo mohlo někdy vypadat lépe, se nechce věřit Marii Vaškové. „Když jsem se před pár lety do Bystrce přistěhovala, dům už byl v podstatě prázdný. Nemám ani tušení, k čemu původně sloužil. Nelíbí se mi ale, že se tam scházejí mladí, kteří jsou dost hluční, kouří, pohazují vajgly a plivou dolů na chodník. Občas to tam vypadá jak v chlívku," nelíbí se Vaškové.

Podle ní by se majitelé měli alespoň nějakým způsobem o centrum postarat. „Ať je úplně uzavřou a zabezpečí. Nebo je začnou využívat. Pak se tam ti různí divní lidé stahovat nebudou," poznamenala žena.

Stav budovy se moc nelíbí ani řediteli sousední Základní školy Laštůvkova Petru Křivkovi. „Víme, že se tam scházejí děti z naší školy. Tmavý kout je láká. Ale co dělají žáci po vyučování, my monitorovat nemůžeme. Proto uvítáme, když tam bude něco nového a živého. I když stavební práce nám přinesou jen těžkosti," řekl Křivka.

V minulosti byla budova podle něho spojená i s užíváním drog. „Kdysi dávno šlo o konzumaci lysohlávek. Ale je to už dlouho," ujistil ředitel.

I kvůli problémům se srocováním mládeže se Letná dostala do hledáčku strážníků. „Její kontrolu jsme zařadili mezi pravidelné úkoly. Právě kvůli dětem tam hlídkujeme nejvíc kolem poledne a po třetí hodině odpoledne. Nechceme, aby třeba čmáraly po zdech," řekl mluvčí strážníků Michal Simandl.

Podle něho pomohlo, že majitelé nedávno postavili před zdmi kvůli padající omítce plot a volný zůstal jen průchod. „V části centra je využívaný sklad. I to může vandaly odradit," poznamenal mluvčí.

Budovu plánovala opravit a přestavět developerská společnost Manhattan prostřednictvím firmy Atrium Černého Czech Republic. Letos se měl začít stavět moderní devítipatrový dům s byty, terasami, obchody, kancelářemi i třeba ordinacemi.

Místní však plány přijali rozporuplně. Některým vadila moc velká výška. Obávali se o statiku domů v okolí i zastínění sousední školy. Firma Atrium na konci loňského roku změnila majitele a přejmenovala se na B.Letná. Nové majitele se včera redakci kontaktovat nepodařilo.

Podle starosty Vladimíra Vetchého se i přes tyto změny léta chátrání Letné krátí. „Dostali jsme informace, že investor chce s přípravou pokračovat. Což samozřejmě vítáme. Současný stav je hrozný," řekl Vetchý.

Dobrou zprávu přinesl i těm, kteří protestovali proti devítipatrovému kolosu. „Majitelé nám sdělili, že přepracovávají projekt. Naváže sice na ten minulý, ale dům bude menší. V přízemí obchody, v patře nějaké byty," sdělil starosta. Dodal, že přesnější podobu firma představí do konce měsíce. A projedná ji s bystrckými obyvateli.