Půl roku od začátku projektu zbývá najít bydlení pro asi deset rodin. „Různorodou skupinu spojuje to, že tyto rodiny žily na ubytovnách nebo v azylových domech a nedařilo se jim získat bydlení jinde," přiblížil brněnský zastupitel Martin Freund.

Podle sociálních pracovníků se projekt od ostatních liší. „Bavit se o zaměstnání u lidí v azylových domech je problematické, protože řeší víc existenciální věci," zmínil terénní pracovník organizace IQ Roma servis Adam Fialík. Podle sčítání je rodin v podobné situaci v Brně přes 420.

50 rodin najde do konce března domov díky projektu Rapid Re-housing. Většina z nich už bydlí.

Projekt rychlého zabydlení bude trvat ještě rok a půl, ale pokud si zúčastněné rodiny bydlení udrží, počítají organizátoři s tím, že v bytech zůstanou. „Zajímaly mne stížnosti jejich sousedů, ale bylo jich jen pár," poznamenal brněnský opoziční zastupitel Oliver Pospíšil. Dříve projekt kritizoval a patří mezi zastánce odlišných přístupů. Jako překvapivě bezproblémový vidí projekt i Freund.

Další projekt: Byty pro bezdomovce, chudé rodiny, děti z domovů. Všichni ale zaplatí nájem

Za byty platí rodiny již v minulosti stanovené sociální nájemné čtyřicet korun za metr čtvereční. Do budoucna jim zřejmě vzroste. „Sedmapadesát korun na metr je nájemné odpovídající nákladům. Není důvod, proč ho držet pod jejich úrovní," řekl Freund.

Při návštěvě Brna projekt rychlého zabydlení ocenil ministr pro lidská práva Jan Chvojka. „Základ úspěchu je v aktivní roli města. Pokud navíc Rapid Re-housing povede k tomu, že děti nebudou odebírány z rodin právě kvůli problémům s bydlením, je to další plus," prohlásil Chvojka. Zdůraznil také význam další sociální práce s ubytovanými klienty.

Součástí brněnského pilotního projektu je také výzkum, který se snaží zjistit účelnost takového programu. Vědci při tom srovnávají zúčastněné rodiny s kontrolní skupinou, která zůstala v azylových domech a na ubytovnách. „V zahraničí podobné projekty existují. U nás to není obvyklé," poznamenal odborník na sociální práci Tomáš Sirovátka z Masarykovy univerzity. Výzkumné rozhovory s účastníky podle něj už začaly.

Projekty z oblasti začleňování lidí z okraje společnosti odsouhlasilo brněnské zastupitelstvo před rokem. Velká část z nich je hrazená z dotací Evropské unie. K dalším chystaným projektům patří Housing first zaměřený na lidi bez domova a program prevence ztráty bydlení.

Čtěte také: Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš