„Nejsou to rozhodně rodiny, které bychom sestěhovali z problematických domů v ulici Cejl nebo Bratislavská. Jsou to průměrně vydělávající lidé. Takový příjem může mít i úspěšný učitel ze základní školy. Navíc jednou z podmínek je i doložení o zaměstnání,“ vyvrací náměstek primátora Oliver Pospíšil spekulace o tom, že se z oblasti nedaleko ulice Jabloňová stane nové getho.

Do sto čtyř bytů, na které stát přispěl véce něž pětašedesát milionů korun se podle něj nastěhují nejen začínající rodiny, ale i asistenti univerzit a studenti doktorandského studia. „Dvacet bytů obsadí brněnské vysoké školy. Do jejich výběru jsme jim nezasahovali. Dvanáct bytů je určených pro tělesně postižené lidi. Dvaašedesát pak obsadí jednotlivé městské části podle svých pořadníků,“ objasňuje Pospíšil.

Průměrný obyvatel domu zaplatí každý měsíc nájem tři tisíce tři sta korun za byt jedna plus jedna. „Smlouvy budeme uzavírat na dva roky. Pak se bude rozhodovat o jejich prodlužování. I přesto, že po dvou letech nebudeme klást podmínku osmdesáti procent z průměrného republikového platu, nikdy nebudou mít lidé jistotu, že jim smlouvu prodloužíme,“ vysvětlil Pospíšil.