Podle slov Šabatové bylo rozhodování těžké. „Kandiduji proto, že cítím, že se nacházíme ve zlomovém období. Chci nabídnout svoje celoživotní zkušenosti a Senát je tím správným místem, kde je mohu zúročit,“ sdělila Šabatová.

S tématem spravedlnosti chce propojit i péči. Zejména o lidi v pokročilém věku, nemocné a s postižením. „Také bych se ráda soustředila na zlepšení životního prostředí, jehož zhoršování má mimo jiné i sociální dopady,“ poznamenala bývalá ombudsmanka.

Policisté upozorňují na přetížené kamiony.
Korba nacpaná, co to jde. Těžší náklad převážela více než polovina kamionů

Spolupředseda Zelených Michal Berg uvedl, že bude potřeba řešit krizi ekonomickou, klimatickou a zdravotnickou. "Potřebujeme lidi, kteří si uvědomují důležitost řešení této krize, kteří dohlédnou na to, aby opatření dopadala spravedlivě na všechny a nebyly skupiny lidí, kteří to odnášejí za jiné," uvedl Berg.

Senátorský post v Brně už nebude obhajovat senátor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Lidovci budou mít jako kandidáta přednostu I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Tomáše Tomáše. ODS nasadí bývalého ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause, kterého podporuje i TOP 09. Kandidátem ANO bude poslanec a bývalý rektor Vysokého učení technického Karel Rais, za Piráty se o hlasy voličů uchází zakladatel strany Jiří Kadeřávek, za SPD ředitel speciální školy Tomáš Anderle a za Trikolóru advokát Richard Novák.

KAROLÍNA LUNDOVÁ