Několik dní trápily minulý týden Brňanku Kamilu Markovou silné bolesti hlavy. „Občas na ně trpím. Zrovna jsem ale neměla doma žádné léky," poznamenala. Nakonec se vydala do lékárny. „Mohla jsem si vybrat. Bydlím u Mendlova náměstí, kde jsou rovnou tři. A další tři nebo čtyři v Pekařské ulici," dodala žena. Lékáren v Brně totiž každý rok přibývá. V současnosti jich je téměř sto čtyřicet. Tolik jich bylo před dvaceti lety v celém kraji.

Podle brněnského analytika Tomáše Menčíka ze společnosti Cyrrus trend potvrzuje to, že farmacie je dobrý byznys. „V českém zdravotnictví se točí hodně peněz. Dosvědčuje to i zájem ze strany velkých řetězců," podotkl ekonom.

Například síť lékáren Benu otevřela v posledních dvou měsících v Brně dvě zcela nové pobočky. „Ve Vídeňské ulici jsme otevírali v listopadu, v Jugoslávské o měsíc dřív. Nedávno jsme také přebudovali prodejnu v Lidické ulici a zapojili ji do naší sítě. Tam už ale lékárna byla předtím," poznamenal za společnost Radim Volf. Síť má v celé republice téměř sto padesát lékáren a každý rok otevře asi třicet nových.

Farmacie je díky nově vznikajícím lékárnám atraktivní obor. Brněnská Veterinární a farmaceutická univerzita si na nedostatek zájemců nemůže stěžovat. „Na pětiletý magisterský obor letos nastoupilo 159 lidí," sdělil před časem mluvčí školy Petr Chmelař.

Počet přijatých studentů se už několik let nemění, zájemců ale přibývá. Sehnat práci se absolventům daří rychle. „Z výzkumů vyplývá, že všichni seženou práci do roka," dodal Chmelař.

Kolik peněz si absolventi farmacie vydělávají, nechtěl včera Brněnskému deníku Rovnost nikdo z oslovených lékárníků sdělit. Podle portálu platy.cz je průměrný hrubý měsíční plat farmaceuta 29 224 korun. Vyplývá to z pravidelně aktualizovaného výzkumu společnosti LMC.

Na serverech s nabídkami práce nabízí zaměstnavatelé z Brna nástupní plat v rozmezí šestadvaceti až šestatřiceti tisíc korun. Volných míst je v současné době několik desítek.