Co se stane, když Měsíc v novu vstoupí mezi Zemi a Slunce? Přijde tma i ve dne. Zatmění Slunce je jeden z nejatraktivnějších astronomických jevů, který má většina obyvatel Evropy spojený s úplným zatměním v roce 1999. Dnes bude zatmění zase, u nás ale jen částečné.

Úplné zatmění Slunce měli možnost pozorovat lidé v takzvaném pásu totality, tedy v Číně, Kanadě a na Sibiři. Tam také odjelo z Brna několik astrofotografů, kteří zatmění Slunce pravidelně pozorují a fotografují. Zkrátka ale nepřišli ani Brňané. „Na brněnské hvězdárně chystáme k zatmění Slunce pořady v pátek už od deseti hodin ráno, bez ohledu na to, jestli bude zataženo nebo jasno,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

„Lidé, kteří u nás sledovali zatmění Slunce před devíti lety, si ještě pamatují, že museli mít speciální brýle. I teď je nutné si něčím chránit oči, stačí se na Slunce dívat přes černobílý film nebo sluneční brýle,“ uzavřel Dušek.

Z brněnského Vysokého učení technického odjelo několik astronomů do Ruska a do Mongolska. Soustředit se budou hlavně na nafocení koróny, tedy jasně zářícího okolí Slunce, do něhož unikají žhavé plyny. Hlavní fotograf expedice Miloslav Druckmüller získal za focení koróny už před dvěma lety ocenění Astrofotograf roku České astronomické společnosti.

Úplné zatmění můžete pozorovat:
- ZDE Exploratorium
- ZDE NASA TV
#flash|https://g.denik.cz/63/fa/zatmeni.swf|400|300|zatmeni#