Nemocné nestíhá přijímat třeba královopolská lékařka Zuzana Farkašová. „Denně zatím vyšetřím zhruba deset lidí a počty budou jen stoupat. Řada nemocných zpočátku lékaře nenavštíví a přijde, až když se stav zhorší,“ prohlásila.

S virózami se v posledních dnech setkává čím dál častěji i brněnský praktický lékař Tomáš Klobas. Jako prevenci doporučuje častěji větrat a očkovat se proti chřipce. „Sezónní virózy jsou velký problém. Většina lidí se jim totiž nevyhne, protože cestují hromadnou dopravou, pracují s lidmi a řádně nevětrají v práci ani doma. Semeniště nemocí jsou také dětské kolektivy,“ uvedl.

Nemocné děti častěji ošetřuje i brněnský pediatr Jiří Dufka ze sdružení praktiků pro děti a dorost. „Virózy se vyskytují od podzimu do jara. Epidemie přijde nejčastěji ve chvíli, kdy přestane mrznout a trochu se oteplí, například v prosinci. Nyní máme zatím běžnou epidemickou situaci, viróz je zhruba stejně jako loni touto dobou. Špička teprve přijde,“ vysvětlil Dufka.

Nejčastějšími příznaky virózy jsou podle něj suchý kašel, vodová rýma, zchvácenost a bolesti hlavy, svalů a kloubů.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.
V Brně testují lék na Huntingtonovu chorobu. Zatím na prasatech

Viróza s náhlou změnou počasí postihla i Michaelu Vaňharovou z Brna. „Před několika dny to začalo rýmou, poté se přidala bolest hlavy a krku. Do práce chodím s paralenem a spoustou kapesníků. Jsem typ člověka, který jde k doktorovi teprve, až obrazně umírá,“ svěřila se.

Právě přecházení viróz může podle krajského předsedy sdružení praktických lékařů Jiřího Bartoše i ohrozit život. „Běžně nejde o příliš vážné onemocnění. Pokud však nemocní virózu spolu s horečkami přecházejí, mohou i umřít. Ohrožení jsou zejména lidé s nemocným srdcem nebo cukrovkáři,“ upozornil.

Pokud člověk virózu dostane, neměl by šířit nemoc dál. „Vhodné je zahájit domácí léčení, nechodit mezi lidi ani nenavštěvovat příbuzné. Používat kapesník, hodně pít a jíst přírodní vitamíny,“ doporučil Bartoš.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ
ZUZANA PEKÁRKOVÁ

Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.
Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna