Podle výzkumu ústavu mají obchody v centru zastoupení kolem sedmi procent. „Nejhorší situace byla kolem roku 2009. To byl koeficient mírně přes šest procent. Přitom těsně po revoluci se pohyboval kolem dvaatřiceti. V komerčních prostorech tak byly z jedné třetiny obchody," zhodnotil jeden z výzkumníků Ondřej Mulíček.

Nyní v centru města lidé najdou převážně kavárny a restaurace. Podle odborníků taková proměna nemusí být nutně špatná. „Od roku 2010 menších obchodů v centru města trochu přibylo. Nejvíc ale táhnou speciální podniky," doplnil Mulíček.

Prodejní plochy
• 1976 36 764 metrů čtverečních prodejní plochy v centru Brna, z toho obchody 42 %
• 1989 36 427 metrů čtverečních prodejní plochy v centru Brna, z toho obchody 32%
• 2003 50 178 metrů čtverečních prodejní plochy v centru Brna, z toho obchody 10%
• 2013 48 400 metrů čtverečních prodejní plochy v centru Brna, z toho obchody 7%

Zdroj: Geografický ústav Masarykovy univerzity

Podle ekonoma Michala Kozuba je šance, že časem obchody zaberou desetinu centra Brna. „Nevyužitý obchodní potenciál vidím například v zavřeném paláci Jalta nebo ve staré poště na Poštovské, která je nyní v opravě," zhodnotil Kozub.

Také lidé jsou s životem v centru spokojení. „Na větší nákupy jezdíme například do Olympie. Když si ale chceme užít pěkný večer, vyrazíme do města, kde je hodně kaváren nebo vináren. Pokaždé tam narazím na někoho známého. Rádi chodíme do okolí Jakubského náměstí," poznamenala například Brňanka Markéta Širučková.

Podle Kozuba se do centra nevrátí běžné obchody, ale většinou specializované prodejny. „Například takové, které vídáme v okolí Zelného trhu," doplnil.

S oživením středu už od loňského roku pomáhá uskupení Živé město. „Vnímáme zlepšení v oblasti maloobchodů. Brno zažívá rozmach v gastronomii a láká tak turisty. Centrum je živější. Bohužel, nic dalšího se nezlepšuje. Je potřeba také pracovat na vzhledu obchodních výloh nebo restauračních zahrádek," řekla koordinátorka projektu Veronika Staňková.

S kritikou nesouhlasí brněnský architekt Petr Hrůša. „Brno plně odpovídá zahraničním trendům a v mnohém je přerůstá. Takový večerní život a zábavu jsem nezažil ani ve Vídni," zhodnotil. A dodal, že pokud se z centra neodstěhují lidé a nepřibudou nesmyslné vyhlášky, ráz centra se pravděpodobně nezmění.