Jedním z nominovaných je rektor brněnského Vysokého učení technického Karel Rais, kterého chce vedení města jej ocenit za přínos v oblasti hospodářského rozvoje Brna. Rais nechtěl úspěch zakřiknout. „Mám z toho radost. S dalším komentářem ale raději počkám, až bude o jménech kandidátů definitivně rozhodnuto,“ poznamenal Rais.

Konečné slovo totiž v udílení Cen města Brna padne až v polovině prosince, kdy návrhy odhlasují brněnští zastupitelé. Kandidáty pro ocenění radní vybírali z celkem pětašedesáti návrhů. Byly mezi nimi i kolektivy či dvojice. Vedení města se ale nakonec shodlo na jménech třinácti jednotlivců, z nichž každý reprezentuje jednu oblast lidského působení.

V kategorii literatury je osobností, která si má jednu z letošních cen odnést, spisovatel, dramatik a politik Milan Uhde. „Primátor mi kdysi dávno říkal, že takový návrh existuje. Musí ale ještě projít několikerým schvalováním, takže jsem od toho mnoho neočekával. Že nominaci pak odsouhlasila rada, jsem vůbec nevěděl. Velmi příjemně mě to překvapilo,“ řekl Uhde.

Dojetí neskrýval ani hokejový brankář a trenér Vladimír Nadrchal, který má získat ocenění v oblasti sportu. „Je asi hloupé se chválit. Ale snad jsem si nominaci vysloužil svým přístupem ke sportu. I když role brankáře je spíš individuální, vždycky jsem se snažil vyhovět mančaftu. A měl respekt k soupeři,“ poznamenal Nadrchal.