Kdo nově patří mezi nositele ceny?

Emil Boček

V roce 1939 uprchl z okupovaného Československa a vstoupil do zahraniční armády. Stal se jedním z nejmladších příslušníků britského Královského letectva. Po dokončení leteckého výcviku začal v roce 1944 létat se stíhací perutí. Za své činy získal britské i československé vyznamenání. Z armády byl propuštěn na vlastní žádost v roce 1946. Od té doby žije v Brně a je stále aktivní v Československé obci legionářské.

Pavel Bravený

Vystudoval lékařství a publikoval řadu prací o autonomní srdeční stažlivosti. Stal se prvním porevolučním děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Je autorem necelých dvou stovek odborných textů a dalších dvou stovek popularizačních článků.

Karol Divín

Získal mnoho úspěchů jako krasobruslař. Patří mezi ně získání stříbrné medaile na olympijských hrách ve Squaw Valley v roce 1960 nebo titul mistra Evropy. Není bez zajímavosti, že titul mistra republiky získal jedenáctkrát po sobě, což je dosavadní rekord. Pod jeho vedením se olympiády ve Vancouveru zúčastnil krasobruslař Michal Březina.

Jaroslav Erik Frič

Od šedesátých let vydával samizdatové texty a patřil mezi zakladatele bytové scény Šlépěj v okně v brněnské ulici Veveří. Založil nakladatelství Votobia a Vetus Via. Podporuje menšiny, kulturu a národní paměť. Organizuje festivaly a dlouhodobé multižánrové projekty jako Napříč–Konec Léta, Potulný dělník či permanentní festival Uši a Vítr.

Jindřich Höhm

Jedenáct let vedl československé tenisové družstvo a patřil mezi uznávané trenéry tohoto sportu. Největších úspěchů dosáhl profesor Höhm při tvorbě i aplikaci své teorie vyučování tenisu. Vydal řadu publikací a metodických spisů k přípravě tenistů.

Ivan Holoubek

Účastnil se založení Katedry ochrany a tvorby životního prostředí na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, kterou od roku 1990 vedl. Působil jako ředitel Národního centra pro toxické látky a pořádá letní školy, které přivedly do Brna tisíce mladých vědců.

Zdeněk Kluka

Umí hrát na několik hudebních nástrojů a hrál v kapelách Vulkán, Atlantis a The Progress Organization. V oblasti scénické hudby spolupracuje s brněnskými divadly jako je Divadlo Husa na provázku, Městské divadlo Brno, Divadlo Radost a další.

Ivan Koleček

Autor rekonstrukce cenné historické stavby Uměleckoprůmys­lového muzea Moravské galerie v brněnské Husově ulici. Jako architekt pracoval ve švýcarském městě Lausanne i v Brně, kde vedl také výuku. V Brně působil v mnoha porotách a komisích.

Jiří Munzar

Odborník na německou literaturu a jazyk. Ve své činnosti se soustředil například na dílo rakouské spisovatelky Marie von Ebner-Eschenbachové, dílo Henryka Ibsena či spojovatele české a německé kultury Maxe Broda. Jako pedagog ovlivnil stovky germanistů.

Stanislav Sedláček

Právník, malíř a ilustrátor, kterého inspirovalo Brno. Jeho obrazy si z Brna odvezl papež Benedikt XVI, britský princ Charles nebo řada kosmonautů. Sedláčkovy velkoformátové oleje zdobí interiéry Nejvyššího soudu v Brně, Magistrátu města Brna či Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Aleš Svoboda

Muž spojený neodmyslitelně s brněnským podzemím. Zasloužil se o záchranu podzemních prostor pod Zelným trhem a na dalších místech. O objevech přednáší a populární se staly také jeho knihy k tomuto tématu.

Jan Šimek

Jeho sochy krášlí řadu míst v Brně. Je autor pamětního místa s křížem z kamenů v Kapucínských zahradách na Petrově a jeho Prameny země dotváří botanickou zahradu na Kotlářské. Další díla našla místo na nádvoří i v interiéru Besedního domu, v prostoru Divadla Husa na provázku či Gymnázia Matyáše Lercha a zdobí veřejný prostor v Obřanech či Bystrci.

Jana Šubrová

Zasloužila se o obnovení spolupráce mezi brněnskou knihovnou Jiřího Mahena a poznaňskou Knihovnou Raczyňskych. Díky tomu se podílí na akci Dny polské kultury v Brně a dalších česko-polských projektech.