„Jižní Morava bývala obilnicí celé republiky. Byly zde obrovské chovy prasat, která se obilím živí. Nyní významně ubylo prasat i obilí,“ vysvětlil ředitel regionální agrární komory Jaromír Musil.

Chovem prasat si totiž zemědělci nic nevydělají. „Moravským zemědělcům se chov prasat nevyplatí, proto od něj upouštějí. Nemají totiž tolik dotací jako zahraniční chovatelé. Ti toho využívají, dovážejí k nám a nasazují vyšší cenu,“ komentuje situaci prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba. Na dražší pečivo už si Brňané zvykli, teď je čeká zdražování vepřové šunky nebo bůčku. Na nedostatek vepřového masa však upozorňovali zemědělci již před rokem. Před několika měsíci dokonce uspořádali zemědělci Moravy i Čech stávku.

„Chce-li mít pan ministr Gandalovič volný trh, tak ho bude mít. Doplatí na to ale spotřebitel,“ vzkazuje Veleba. Brňané se ale zatím i přes zdražování v nákupech potravin nijak neomezují. „Vepřové maso se postupně zdražuje, to ano. Zákazníci si zatím ale potrpí na kvalitu, takže od nás chtějí stále to, na co jsou zvyklí,“ myslí si majitel sítě řeznictví Ladislav Steinhauser. To, že zákazníci na Brněnsku upřednostňují kvalitu před nejlevnější nabídkou potvrzuje i jednatel Maloobchodní sítě Brněnka Miloš Škrdlík. „V dnešní době je zákazník vzdělaný a volí především kvalitu, čerstvost a výživnost před cenou,“ podotkl Škrdlík.

Infografika

Anketa v brněnských ulicích: Nakupujete kvůli zdražování jiné potraviny?

Nakupujete kvůli zdražování jiné potraviny?
A co vy naši čtenáři? Diskutujte pod článkem