Na chátrající boudu v bohunické zahrádkářské kolonii narazil starosta Antonín Crha, když si vyšel na procházku. Poté, co zjistil, že chatrč stojí na městském pozemku nelegálně, se ji rozhodl odstranit. „Stavení bylo nebezpečné, nebylo tam žádné pletivo, střechu bez stěn držely jen kůly. Je to navíc místo, kam chodí rodiče s dětmi na procházku,“ uvedl. Nyní už je stavba pryč a místo je zasypané hlínou. Odstranění za dvacet tisíc korun zaplatí magistrát.

Peníze na likvidaci černých staveb poskytuje město městským částem necelé dva roky. „Vysíláme jasný signál stavebníkům, že stojíme za těmi, kdo staví legálně. Městské části mají účinný nástroj, jak se vypořádat s objekty postavenými v rozporu s územním plánem, bez stavebního povolení nebo bez řádného projednání,“ uvedl náměstek primátorky Oliver Pospíšil. 

Brněnská Zbrojovka vznikla v roce 1918 jako státní podnik. Ve druhé polovině minulého století ve všech jejích závodech podle pamětníků pracovalo přes deset tisíc zaměstnanců.
Bývalé tovární areály v Brně nahrazují moderní čtvrti

Ačkoli v některých městských částech stojí hned několik černých staveb, fondu zatím využily jen Bohunice a Bystrc. Představitelé druhé části dotaci získali hned dvakrát. Loni se tak zbavila načerno postaveného prodejního stánku, toto léto fond využila k odstranění jednopodlažní budovy za půl milionu korun. „ Za fond jsme velmi rádi, šetří nám finanční prostředky,“ okomentoval fond starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl. 

V Kohoutovicích se radní zabývají jednou nepovolenou stavbu už patnáct let. Je jí rodinný dům v zahrádkářské kolonii Juranka. Kvůli velikosti stavby může odstranění stát až několik milionů, i proto se rozhodlo vedení zažádat o peníze z fondu. „Likvidace určitě půjde do milionů, a tak jsme se rozhodli, že nepoužijeme peníze městské části ale z fondu města,“ uvedl starosta Petr Šafařík.

Odstranění černých staveb se často táhne několik let. Například posprejovaná stavba ve Zvěřinově ulici v Černovicích, o které psal brněnský deník Rovnost už v minulém roce, pořád stojí. Vedení ještě nepodalo podnět stavebnímu úřadu. „Kůlna je škaredá a vůbec se tam nehodí. Večer se kolem stahují různá individua a bojím se,“ vyjádřila se už tehdy Brňanka Jana Pokorná. 

Historický dům v brněnské Křenové ulici získává moderní přístavbu.
Památkář: Horní patra dům hyzdí

Snahu městských částí o odstranění nelegálních staveb komplikují i dodatečné žádosti o povolení. „V současnosti je zahájeno šestadvacet řízení o odstranění stavby, všechna jsou však přerušena z důvodu žádosti o dodatečné povolení stavby,“ informovala královopolská starostka Karin Karasová. 

Potíže s likvidacemi staveb bez povolení potvrzuje i právnička kanceláře Frank Bold Kristýna Ryšavá. „I přesto, že je pro získání dodatečného povolení stavby nutné splnit stejné podmínky, jako při klasickém stavebním řízení, celou věc to komplikuje a prodlužuje,“ uvedla. 

Černé stavby

- V Bystrci díky dotačnímu fondu zmizel prodejní stánek a jednopodlažní budova.
- Radní z Bohunic odstranili chátrající boudu v zahrádkářské kolonii.
- V Černovicích ve Zvěřinově ulici stále stojí černá kůlna. 
- Na odstranění rodinného domu čekají kohoutovičtí radní už patnáct let.