Referendum 2016 ale s reklamou na nelegálních místech problém nemá. „Když o referendu neinformuje magistrát, tak jsem rád, že tak činí naši příznivci. Není to legální, ale jde o legitimní způsob informování. Po referendu vše odstraníme," uvedl mluvčí iniciativy Josef Patočka.

Iniciativa už před časem spustila kampaň Adoptuj Brňáka. Apeluje na mimobrněnské, kteří v referendu hlasovat nemohou, aby přemluvili své známé z Brna k hlasování pro zachování současného nádraží.

Ostrý boj před říjnovým hlasováním teprve začne. „Připravili jsme osmistránkové leporelo, které budeme rozdávat. Plánujeme i online reklamu. Před referendem ještě uspořádáme debatu," řekl Kotzian.

Na kampaň mu přispěl 197 tisíci korun i Jihomoravský kraj. Úřad za to ovšem sklidil kritiku, že není nestranný. „Nikdo jiný o peníze tehdy nežádal. Až ve čtvrtek bude rada projednávat stejný příspěvek i pro Hnutí Duha. Nestavíme se ale na žádnou stranu," informovala mluvčí kraje Eliška Windová. Hnutí Duha je jednou z organizací, které akci Referendum 2016 zastřešují.

I odpůrci přesunu už plánují, jak v kampani pokračovat. Vše zahájí sedmého září koncert. „Poté začne velký legální výlep a kontaktní kampaň. Vše směřujeme do období měsíc před referendem," dodal mluvčí Patočka.

Informační kampaň plánuje i magistrát. „Uvažujeme o nosičích ve vozech dopravního podniku. Domnívám se, že bychom hlavně měli upozornit, že referendum bude. O rozpočtu rozhodne rada příští týden," uvedl první náměstek primátora Petr Hladík.

Definitivní slovo v přesunu nádraží ale má ministerstvo dopravy. „Rozhodne Centrální komise ministerstva, která zohlední i výsledky referenda. My se poté budeme řídit jejich pokyny," uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Právě tato organizace totiž nyní připravuje studii proveditelnosti. Hotová bude v lednu příštího roku.