Zato pánové žhaví fotoaparáty a na modelky se usmívají. „Nevadilo by mi mít něco podobného doma," usmívá se Brňan Tomáš Polák. Kromě prádla modelky celý den předvádějí taky dámskou a pánskou módu na přehlídce Styl Show.

Jako hlavní host se představuje bývalá slovenská miss a bývalá partnerka Jaromíra Jágra Andrea Verešová. „Na těchto prknech jsem začínala jako patnáctiletá holka. Mám k nim respekt a vřelý vztah. Mladým modelkám fandím. Je neuvěřitelné, o kolik víc toho umějí, než já v jejich věku," shrnuje Verešová.

Kvůli akci urazila v autě stovky kilometrů, i když měla se svým synem původně slavit narozeniny. „Ničemu to nevadilo, oslavili jsme je dřív," směje se.

V pavilonech P a F se mezitím se uzavírají obchody. Důležité firmy vybírají zboží pro příští sezonu. „Prodáváme boty v Hodoníně a v Kyjově. Už mám všechno objednané. Potřebovala jsem hlavně zhlédnout nové trendy. Kabo mě překvapilo, zdá se mi, že je tady oproti loňsku kvalitnější zboží," je nadšená obchodnice Květoslava Netíková z firmy Netbol. Jak uvádí, letos se jí dokonce podařilo uzavřít smlouvu s Ruskem.

Výstavní stánky nabízejí i zábavu, například manikúru nebo pohled na výrobu bižuterie. Celkem se na veletrzích sešlo 767 značek ze sedmnácti zemí světa.

Pro vystavovatele je proto Styl a Kabo nejdůležitější událost roku. „Podobný veletrh se v České republice nekoná. Chybí mi ale tady světové značky, které se objevují třeba na přehlídkách v Berlíně," srovnává Petr Velvarský, který zastupuje za Českou republiku značku Camp David.

Kupujícím hlavně dává rady i o nových trendech. „V pánských kolekcích teď letí špinavé šedivé seprané materiály. U žen zase mohutné vršky, kovové barvy a úzké kalhoty. Návrháři se inspirují hodně ve Francii nebo ve Spojených státech," říká.

Podle Františka Toršíka z obuvnické firmy Hujo ale hodně záleží i na typu trhu. „U nás chodí ženy víc v lodičkách, protože jsou na Slovensku asfaltová města. V České republice jsou kočičí hlavy a proto se víc nosí tenisky," připomíná.

Letošní trendy

Letos prý budou trendy lakované boty do špičky ve světlých barvách s podpatky do sedmi centimetrů. Podle Verešové jsou ale Češky o dost odvážnější a kreativnější než Slovenky. „Nebojí se pestrých barev, i když je pravda, že jim chybí styl. České ženy se musí naučit dělat si víc radost, nebýt tak usedlé, udělat si život krásnější. Zatím se toho bojí. A to je přece nejdůležitější, abychom mohli mít rádi i druhé," uzavírá bývalá slovenská miss.

Její slova potvrzují plné nákupní tašky, prázdné peněženky a rozzářené tváře návštěvníků. „Dneska jsme si udělali opravdu velkou radost. Nedalo se odolat. Ještě ale chceme shlédnout kolekce některých návrhářů. Třeba Kláry Nademlýnské," neskrývá nadšení Michaela Tomanová. Manžel se sice tváří otráveně, přesto se ještě přemáhá a hledá své ženě v hledišti místo.

Manželka zatím s úžasem hledí na speciální kolekci dvaceti špičkových návrhářů připravenou k dvacátému výročí časopisu Elle na českém trhu. Dělá si poznámky a připojuje se k ostatním divákům s častým potleskem. „Tyto kolekce jsou z právě končícího podzimu. Pro leden a únor je však stále aktuální. Denní věci jsou hodně vlněné doplněné imitací kůže a hedvábí. Společenskou část tvoří hedvábné materiály a krajka smíchané dohromady," popisuje Nademlýnská.

Jak říká, trendům jako návrhářka nepodléhá. „Jsem náladová. Záleží, v jakém rozpoložení se vždycky nacházím. To se promítne do kolekce," nastiňuje.

V následujících měsících si neoddechne. „Právě dokončujeme kolekci pro jaro a léto, do obchodů se dostane v březnu. Jaro bude pestřejší než zima, hlavně se uplatní sytá zelená a královská modrá," doplňuje Nademlýnská.