Úpravy polních cest začaly už letos. „S pozemkovým úřadem i s vedením Zbýšova a Neslovic spolupracujeme na vytvoření cesty, která všechny tři obce propojí pro pěší. Vytvoříme víc než čtyři a půl kilometru dlouhou stezku vinoucí se skrz pole, vhodnou k procházkám," popsal plánovanou trasu starosta Kratochvilky František Malý.

Prozatím bude cesta nezpevněná. „V současnosti pracujeme na vykácení náletových dřevin a upravujeme terén ve směru na asfaltovou komunikaci ze Zbýšova na Neslovice," upřesnil Malý. Tyto úpravy budou stát okolo deseti tisíc korun.

První fázi podle něj dokončí ještě letos. „Místní by tak o svátcích mohli po cestě vyrazit i na běžky, pokud před Vánoci napadne dost sněhu," uvedl Malý. Stezka také propojí dvě místní silnice.

V příštím roce pozemkový úřad dokončí dokumentaci projektu. Polní stezku poté zpevní a pokryjí asfaltem. V plánu je také její rozšíření pro vysazení zeleně. „Podél cesty vznikne alej, pravděpodobně s ovocnými stromy," nastínil plány zbýšovský starosta Vratislav Široký.

Podle něj půjde také o cestu pro obsluhu zemědělských pozemků.