Podle prvních zjištění za jejich útěk nemohla majitelka, ale silný vítr. „Zámek nebyl úplně zamčený. Při jednom náporu větru se vrata uvolnila a jeden z koní vyběhl ven. Další ho následovali," popsala majitelka Sylva Lopourová. Koně chovala pouhé dva měsíce. Proto ji podle ní neposlechli na přivolání.

Brněnská anabáze volných koní.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Na útěku byli dva valaši a dvě klisny téměř čtyři hodiny. Po otevření brány zamířili směrem k Medlánkám a poté pobíhali kolem sportovišť na Palackého vrchu. „Zvířata poté zamířila do městské části Komín a kráčela po Absolonově ulici, kde patrně způsobila šok projíždějícím řidičům. Zvířata následně zamířili na Kníničskou ulici a došli až do Královopolského tunelu," uvedla policejní mluvčí Andrea Straková.

Tunel proto museli policisté uzavřít. Koně se pak podařilo odchytit a kolem půl deváté v noci už byla zvířata zpět na pozemku majitelky.

Ten má Lopourová pouze v pronájmu. V blízké době se však plánuje stěhovat na jeden z blízkých pozemků. „Tam chci udělat koním lepší zázemí. Včetně zabezpečení," doplnila majitelka.

Pokud se prokáže, že na vině není majitelka, ale vítr, chovatelce žádný postih nehrozí. V opačném případě ji čeká pokuta.