Příhodami o své cestě tuktutem z Thajska do Hranic na Moravě v sobotu bavil publikum Tomáš Vejmola. „Vyhodili mě z práce a opustila mě přítelkyně. Neměl jsem do čeho píchnout, tak jsem vyrazil na svou první cestu do Indie,“ vypráví na úvod cestovatel.

Jeho první cesta odstartovala sérii dalších. Nakonec se rozhodl za rok a den projet tuktukem půlku světa. „V Bangkoku jsem si koupil tuktuk v přepočtu asi za tři sta korun. Mmám na něj i dálniční známku pro rok 2561. V Thajsku mají totiž jiný letopočet. V Česku mám teda na hodně dlouho předplaceno,“ smál se mladík.

Cesta domů na Moravu vedla několika státy. „Projel jsem Myanmarem, Indiií, Nepálem, Íránem, Tureckem, Bulharskem a Slovenskem. Všude byli moc milé lidé. Nejlepší jsem ale potkal v Íránu,“ vypráví Vejmola.

HC Kometa Brno.
Kometa se o postup do finále play-off extraligy popere s Libercem

Cestovatelský festival se v Brně koná poprvé. „Celkově jej ale pořádáme podruhé. Jako první jej viděli lidé v Plzni. V Brně má ale úspěch, takže příští rok jej pořádáme zase,“ sděluje organizátor Slávek Král.

Za první dva dny přišlo zhruba tři sta lidí. Akce ale pokračuje i v neděli. Chystá se na ni i Aneta Krikelová z Brna. „Je to tady super. Moc se mi líbila přednášky Tomíka o tuktuku a Hanky Machalové o chytrém cestování. Zítra sem půjdu na celý den,“ říká dívka.

Zítra se návštěvníci můžou těšit na vystoupení Vladimíra Váchala, který jim o půl třetí bude vyprávět o své cestě do Severní Korei. Po něm vystoupí Monika Benešová, která sama ušla přes čtyři tisíce kilometrů na cestě z Mexika do Kanady.

V závěru vystoupí i organizátor Král. Vylíčí lidem své zážitky z autostopu po Africe. „Projel jsem kontinent od Keni až po Jihoafrickou republiku a zpátky. Teď se chystám stopem se svým psem do Japonska. Pojedeme přes Rusko,“ říká Slávek. Celou svou cestu bude monitorovat na sociálních sítích.