„Lyžařské zájezdy jsme začali na internetu nabízet už koncem srpna, katalog na zimu právě tiskneme,“ uvedla Barbora Kubíčková z cestovní kanceláře Holiday Brno.

O zimní dovolenou se podle ní začínají lidé zajímat už v létě. „V tom je zimní dovolená jiná než ta letní. Lidé na zájezdy na ‘poslední chvíli‘ většinou nečekají a raději si zajistí svou zimní dovolenou dopředu,“ dodala. Důvodů je podle Kubíčkové několik. „Nabídka u zimních pobytů není tak široká jako u letních. Lyžařská centra mají omezenou kapacitu a lidé už většinou mají z předchozích zkušeností jasno, co chtějí,“ vysvětlila Kubíčková.

Podobné zkušenosti má i majitel cestovní kanceláře S-guide Robert Paul. „Lyžařské pobyty si lidé začínají kupovat už v srpnu, zájem pak vrcholí v lednu. Zajímat se o zimní dovolenou začínají nejdříve ti, kteří ví, že mají specifické požadavky, nebo velké skupiny,“ uvedl Paul.

Velký zájem o lyžařské zájezdy očekávají cestovní kanceláře i letos. „Už teď máme oproti celému loňskému roku jednou tak velkou návštěvnost internetových stránek,“ poznamenal Paul, jehož cestovní kancelář provozuje i jeden z největších informačních portálů o Alpách.

Do Alp by mohlo další lyžaře nalákat i to, že cestovní kanceláře rozšiřují své nabídky, přitom ale nezdražují. „Pouze v některých případech a maximálně o dvě procenta,“ poznamenala Kubíčková. Pokud hledají Brňané další cesty, jak ušetřit, nemusí přitom čekat na ‘poslední chvíli‘. „Do půlky října máme zvýhodněné ceny. Další slevy pak přijdou se zájezdy last minute,“ uvedla Kubíčková.

Stále více tak vyráží lyžaři na dovolenou častěji než jednou za zimu. „Na hory jezdím aspoň dvakrát za rok. Většinou vyrážím do Alp, kde si užiju mnohem víc. Na ubytování mi ale zase moc nesejde, záleží hlavně na tom, s kým na hory jedu,“ myslí si například František Geršl.

Podle Paula přitom stoupá počet lidí, kteří jsou ochotní investovat do dovolené stále více peněz. „Už neplatí to, že by Češi chtěli jet na hory za levno a do jakýchkoliv podmínek. Mnohem více dají na výběr kvalitního ubytování,“ myslí si Paul. Nejvíce lidí vyráží do Rakouska, Itálie a Francie. Boom přitom podle Barbory Kubíčkové zažívají i zimní pobyty u moře. „Je o ně stále větší zájem. Je to hlavně díky neustále se snižujícím cenám. Zimní pobyty se většinou dají pořídit do tisíce eur, největší zájem je o Egypt, Kubu nebo Srí Lanku,“ dodala Kubíčková.

Strávit zimní dovolenou na lyžích mohou ale Brňané i v blízkém okolí. Na sjezdovky mohou vyrazit do několika zimních středisek na jižní Moravě. „Máme sněhová děla, takže na sníh čekat nemusíme. Sezóna začíná, když přijde mráz,“ uvedl Radim Starý z lyžařského střediska Olešnice na Blanensku. Loni byla podle něj velmi slabá zima, přesto o návštěvníky areálu prý nouze nebyla. „Přes víkend k nám jezdí Brňáci, během týdne pak hlavně lidi z blízkého okolí nebo školní a výcvikové skupiny,“ dodal.