Zaskočená je třeba Marie Burešová z brněnských Židenic. „Měla jsem dceři hlídat dítě, protože musela k lékaři. Bohužel jsem nastoupila na tramvaj číslo osm, která skončila na točně Novolíšeňská. Potřebovala jsem ale ještě o tři zastávky dál. Musela jsem tak několik minut čekat na další spoj a přijela jsem kvůli tomu pozdě," popisuje redaktorovi Brněnského deníku Rovnost svoji včerejší cestu Burešová.

Zmatení jsou i další cestující. „Potřebuji se dostat na Moravské náměstí. Bohužel ale vůbec nevím jak. Nasedla jsem do tramvaje s tím, že uvidím, kam jede. Jenže informační panel tu není. A v zastávce jsem se podívat nestihla. Když něco mění, mají na to upozornit alespoň několik měsíců dopředu. Teď je v tom akorát bordel," nadává Brňanka Jarmila Vojáčková cestou tramvají číslo devět z Juliánova směrem do centra.

Některé cestující rozesměje. „Nechte se překvapit, vždyť je to takové dobrodružství. Však jsme si za něho také dobře zaplatili, cestu si proto musíme užívat," radí například František Drahokoupil.

Jenže i jemu úsměv ve tváři ztuhne, když se z hlášení ve voze dozví, že tramvaj pojede přes náměstí Svobody. „S tím jsem počítal. Překvapilo mě ale, že upozornění na tuto trasu přišlo dvakrát za sebou. Poprvé ale až na Zelném trhu a pak právě na náměstí Svobody. To už snad bylo jasné, že nikudy jinudy linka jet nemůže. Dopravní podnik by na trasu měl upozornit přinejmenším na Hlavním nádraží. Později je to cestujícím k ničemu," upozorňuje muž.

Vystupuje v zastávce Česká. „Alespoň, že sem tramvaj jede. Ale dělají z nás blbce. Změny zdůvodňují šetřením, přitom jízdné je předražené a papaláši si pořádají honosné plesy a rauty, které platí z našich daní. A pak musejí rušit linky," rozčiluje se Drahokoupil.

Víc štěstí než cestující z okrajových částí města mají lidé v důležitých dopravních uzlech. Tam jim radí pracovníci dopravního podniku. „Cestující nejvíc zajímá, proč se rušily některé linky. Také se nás ptají, kterým spojem se kam dostanou. Ale většinou už jsou dobře informovaní předem," tvrdí jeden z dvojice poradců v zastávce Česká.

Další informační hlídky lidé potkávají na Hlavním nádraží, Mendlově náměstí a ve Staré Osadě. „Budou tam až do pondělí příštího týdne. V pracovní dny vždy od pěti hodin ráno do devíti do večera," ujišťuje mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová.

Dopravce také posílil telefonickou linku, na které jeho pracovníci odpovídají na dotazy cestujících. „Je jich opravdu hodně. Mnoho zejména starších cestujících se chodí ptát i osobně do naší kanceláře v Novobranské ulici. Nejčastěji si cestující stěžují na změnu trasy u autobusu 78 mezi Líšní a Židenicemi, který nyní nahradil linku 45," popisuje změnu Škrancová.

Novinky podle ní nemusejí být konečné. „Od příštího týdne nasadíme na linky, kde došlo ke změně, pracovníky dopravního průzkumu. Když bude situace kritická, můžeme okamžitě jízdní řády upravit. V ostatních případech nevylučuji také drobné změny. Musíme ale provoz nějakou dobu sledovat," dodává mluvčí.