VE VÍRU DEGUSTACE. U příležitosti festivalu Bonjour Brno 2008 se včera večer v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně konala degustace francouzského šampaňského. Spisovatelka Catherine Coutantová z Remeše, jež je nejvýznamnějším městem regionu Champagne, přiblížila návštěvníkům galerie tradiční výrobu a specifika šampaňských vín a jejich význam ve společenské a gastronomické oblasti. Na závěr této akce s příznačným názvem Bublinky ve víně zakleté měli zájemci možnost ochutnat vybrané vzorky pravého šampaňského vína. Hosté degustace se také dozvěděli, že region Champagne zahrnuje celkem pět oblastí, v nichž se pěstuje víno pro výrobu pravého šampaňského. Je to oblast Remeš (Montagne de Reims),〜 údolí Marmy (Vallée de la Marme), úbočí Blancs (Côte des Blancs), úbočí Sézanne (Côte de Sézanne) a Aube.
Pouze z tohoto regionu pochází pravé šampaňské, ostatní šumivá vína jsou jen sekty.