„Máme malé zpoždění, ale azbest v hlavní budově jsme už vyřešili a demoliční práce jsou v plném proudu," informoval židlochovický starosta Jan Vitula. Srovnané se zemí je i bývalé ředitelství cukrovaru.

Podle starosty vznikne odpočinková zóna s parkem do léta příštího roku. Stavební firma vytěží a zarovná prostor mezi zámeckou zdí a supermarketem. „Se státními lesy, které spravují zámek, jsme se dohodli, že vytvoříme i průchod do tamního parku," podotkl starosta.

U zámecké zdi, která je pozůstatek původního opevnění, ověří sondy k jejím základům, co se skrývá ve zhruba čtyřmetrové navážce. „Dohodli jsme se s archeology, že pokud zjistí něco zajímavého, zvážíme možnost odkrýt zeď v celé délce do určité hloubky, aby lidé mohli nahlédnout do historie," slíbil Vitula.Místo chátrajících budov se obyvatelé Židlochovic dočkají v centru města u zámku nového parku. V areálu už dělníci a stroje bourají.

Podle architektky Barbory Jenčkové parková úprava spočívá v pravidelném členění na způsob francouzské zámecké zahrady. „Bude zahrnovat lavičky, dětské hřiště nebo prostor pro cvičení," nastínila architektka.

Počítá se i s linií stromů a keřů, která oddělí park od silnice a supermarketu. Druhová skladba ještě vybraná není. „Chceme tam mít i vodní prvek, možná využijeme historické žlaby," dodal židlochovický starosta.

Vyčištění území podle něj vyjde na víc než milion korun, parkové úpravy dalšího půl milionu. Město je zaplatí ze svého rozpočtu. V areálu měl původně vyrůst polyfunkční dům. Radnice tento projekt nakonec zavrhla. Proti byli památkáři i sedm set obyvatel, kteří před třemi lety podepsali petici proti stavbě. „Park Židlochovice zvelebí," myslí si studentka Lenka Ježková.