Ulici Hlinky s Bohunicemi má propojit kabinová lanovka. „Schválili jsme investiční záměr, což je první krok k tomu, abychom mohli pokračovat výběrem projektanta pro zhotovení dokumentací,“ uvedl náměstek brněnského primátora Richard Mrázek.

Výstavba lanovky má stát přes 430 milionů korun. Peníze chtějí radní čerpat z evropských dotací. „Máme velkou šanci na získání peněz,“ je přesvědčený Mrázek.

Showroom, za který architekti Chybík a Krištof dostali ocenění.
Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Využití dotací ovšem není podle analytika společnosti Cyrrus Josefa Navrátila rozumné. „Provoz lanové dráhy je drahý a její výstavba výrazně zasáhne do krajiny dotčené oblasti. Lepší by bylo využít peníze na zlepšení kritické situace na silnici za Pisáreckým tunelem, kde se denně tvoří kolony,“ komentoval.

Podle plánu města má dráha zlepšit dostupnost kampusu. V jedné kabině převeze osm lidí, za hodinu celkem dva tisíce. „Projekt by zkvalitnil dopravní obslužnost oblasti. Výhodou může být i rozložení počtu cestujících, kteří v současnosti využívají především trolejbusy,“ vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

V kampusu má vzniknout nový brněnský dopravní uzel. Spolu s lanovkou radní schválili totiž stavbu konečné prodloužené tramvajové trati. Už nyní tam zastavují autobusy a trolejbusy. V Pisárkách zase u stanice lanovky vznikne parkovací dům.

Společnost Kordis, koordinující dopravu v Jihomoravském kraji, počítá s využitím uzlu u kampusu i pro regionální dopravu. „Plánujeme, že tam po prodloužení tramvajových tratí ukončíme některé regionální autobusové linky. Je na rozhodnutí radních Brna, zda budou chtít zapojit i lanovku do integrovaného dopravního systému,“ řekl ředitel společnosti Jiří Horský.

S novým způsobem dopravy po městě nesouhlasí třeba Daniel Vindiš, který do Brna dojíždí. „Připadá mi to jako velmi bizarní způsob utrácení peněz. Jsem pro nová řešení, ale lanovka v Brně je podle mě nesmysl,“ poznamenal.

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté