Podle starosty Ořešína Jana Levíčka magistrát za poslední roky postupně odebírá městským částem jednu pravomoc za druhou. „Za posledních osm let se řada různých kompetencí přesunula postupně nahoru. O konkrétních věcech se tak nerozhoduje na radnicích, které jsou jim nejblíže, ale na magistrátu. Žít Brno má posílení městských částí v programu. Doufám, že nás tedy koalice vyslyší," upozornil Levíček.

Město je podle něj je v současnosti partner při jednání s investory, kteří v obcích stavějí. „V plánovací smlouvě se lze domluvit na tom, aby investor udělal i něco pro obec. Ale i takovou drobnost musí podepsat primátor. Finální podoba smlouvy tak může vypadat jinak, než jak starosta domluví," nelíbí se Levíčkovi.

Podle něj by městské části měly také dostat více peněz a také rozhodovat alespoň o části dotací na kulturu či sport. „Starosta vidí, kdo se třeba dobře stará o výchovu dětí a kdo naopak třeba jen sbírá dotace," poznamenal.

Podobný názor má i starosta Starého Lískovce Vladan Krásný. „Více pravomocí pro městské části prosazuji dlouhodobě na sněmu starostů. Je to jedna ze zásadních věcí, které je třeba v Brně udělat," řekl.

Důvodů je podle něj několik. „Například základní školy zřizují sice městské části, ale pravomoci si ponechalo Brno. Takže my vše platíme a zařizujeme, ale pokud ředitel školy udělá problém, odvolat jej může jen město," nelíbí se Krásnému. Problém je podle něj třeba i v rozhodování o dopravním značení, které provádějí úředníci bez znalosti situace v městské části.

Podle budoucího náměstka za Žít Brno Matěje Hollana nová koalice skutečně hodlá dát starostům více pravomocí. „Je to součástí koaliční smlouvy. Posílíme městské části především v územním plánování a územním řízení. Chceme definovat co jsou a co nejsou záležitosti celoměstského významu. Třeba o vzniku satelitního městečka by měly rozhodovat městské části. Podobné stavby by bez jejich souhlasu neměly vznikat," slíbil Hollan.

Nová koalice dokonce pro jednání s městskými částmi určila dva členy rady. Správě městských částí se bude věnovat Tomáš Kratochvíl z ANO a součinnosti s městskými částmi lidovecký starosta Žebětína Vít Beran. „Chci, aby byla pravomoc městských částí větší. I co se týče investičních staveb. Mají mnohel lepší přehled. Naopak investiční odbor magistrátu je nestíhá připravovat. Další věc je oprava účelových komunikací. Městské části přesně vědí, kterou cestu je třeba opravit," řekl Beran.

Dodal, že podobné peníze v rozpočtu budou vázané způsobem využití.

Konkrétněji chce koalice jednat o změně statutu příští rok.

Podle Levíčka a Krásného může po změně statutu přijít i další krok. Změna zákonů ve prospěch městských částí. „V Praze mají městské části vlastní právní subjektivitu. Třeba vyhlášku o regulaci hazardu schválí a nemusejí ji pak ještě nechat potvrzovat od města. Měli bychom následovat tuto cestu," řekl Krásný.

Podbnou změnu ale nové vedení moc reálně nevidí. „Město nemá zákonodárnou iniciativu. A Praha má vlastní zákon. Nemyslím, že je vhodné, aby každé větší město mělo vlastní zákon," konstatoval Hollan.

Ani všichni starostové tak velkou míru nezávislosti nepožadují. „Nápad lze uskutečnit. Ale musela by mu předcházet detailní analýza personálních, technických i materiálních otázek. Bylo by třeba více prostoru pro úředníky. Na radnice některých městských částí by se ani nevešli," poznamenal řečkovický starosta Marek Viskot.

Podle politologa Pavla Šímy je důležité správné rozdělení kompetencí. „Některé by si měl magistrát nechat. Jiné mít městské části," řekl.

Město kompetence osekávalo, říká Levíček

Vrátit do rukou radnic městských částí pravomoci, které ztratily a ještě nejaké přidat. To je jeden z cílů které si vytkl starosta Ořešína Jan Levíček. „V posledních letech se prostřednictvím novelizací statutu města Brna přesunula řada drobných kompetencí z městských částí na magistrát. Je to drobná pozvolná tendence, která znamená neustálé osekávání pravomocí," říká Levíček.

Jak vám úbytek pravomocí komplikuje práci?

Nemůžeme sami rozhodnout ani o pokácení pahýlu stromu bránícímu rekonstrukci ulice. A takových věcí je řada. Třeba v přidělování peněz na sport, kulturu a sociální aktivity. Byl jsem svědkem toho, kdy peníze určené na boj proti drogám dostal člověk, který vlastnil restauraci. Na cizím pozemku si za ně udělal posezení. Prostě na městě předložil projekt, dostal peníze a dál se o něj nikdo nestaral. To by si starosta pohlídal.

Jak to chcete změnit?

Mám připravenou novelu statutu města Brna. Pro její prosazení budu hledat podporu mezi ostatními starosty. A jsem plný očekávání po přečtení programu Žít Brno, které posílení pravomocí slibovalo a teď je v radě.

Nová koalice skutečně částečné posílení pravomocí slibuje. Dokonce má radní, kteří mají lepší součinnost s městskými částmi na starosti.

Alespoň něco. Jedním z těch radních je Vít Beran. Je to zkušený starosta jeho pozice v radě je dobrá zpráva.