„Přijedou k nám příbuzní z Polska a chci jim z kapra připravit něco méně obvyklého. Protože jižní Morava nemá žádný tradiční recept, vybrala jsem si kapra na černo, který je tradiční v jižních Čechách,“ říká mladá žena.

Reinová je sice profesionální kuchařka, ale přípravu kapra na černo podle ní zvládne téměř každý. „I když se do omáčky přidává hodně ingrediencí, všechny jsou běžně k dostání v obchodech,“ dodává Reinová. Recept opsala z kuchařky z roku 1929. Její autor doporučuje uvařit kapra den nebo dva před servírováním a nechat maso proležet, aby získalo chuť omáčky.

Reinová proto už před Štědrým dnem kolečka nakrájené zeleniny nejdříve smaží na másle, zalévá vodou, přilévá ocet a přidává všechno koření a černé pivo. Do této směsi vkládá půlku kapra. „Rybu vaříme jen krátce, stačí patnáct minut,“ říká kuchařka. Po vyjmutí ryby z pekáčku zahušťuje omáčku perníkem, chlebem a přidává i rybízovou zavařeninu. V misce si spaří mandle, vlašské ořechy, rozinky a sušené švestky a vše krátce povaří. „Ke kaprovi na černo pak servíruji bramborový knedlík opečený na másle,“ doplňuje kuchařka. Takové jídlo je podle ní zdravější než klasický obalovaný kapr.

Reinová ve čtvrtek prostře pro přítele, maminku a část rodiny z Polska. „Myslím, že Vánoce budou hezké se smaženým kaprem i kaprem na černo. Nezáleží přece na tom, co je na stole, ale kdo se kolem něj sejde,“ uzavírá.