Letos řemeslníci zrekonstruují západní a jižní fasádu i s navazujícími římsami. Práce začnou v červnu. „Odebrali jsme vzorky a zjistili, že původní barva fasády byla světle béžová. Nátěr oken měl tmavě červenou barvu," popsal projektant Robert Ševčík ze společnosti Pam Arch.

Při obnově architekti vycházeli z dobových fotografií. „Pod lupou jsme je studovali, abychom zachytili co nejvíce detailů," uvedl Ševčík. Do arkýře vily se tak už například vrátilo takzvané chicagské okno. Jde o typ, který je běžný v Americe, a otevírá se vysunutím nahoru.

Stavbaři se snaží zachovat původní prvky budovy. „Ale například některá okna už jsou rozpadlá natolik, že opravit ani nejdou. Proto jsme vytvořili přesné repliky," řekl Ševčík. Například chybějící kachličky na obkladu budovy museli nechat speciálně vyrobit na zakázku.

Na další opravy chce magistrát získat peníze od ministerstva kultury. Žádost odešle do konce měsíce. „V letošním roce zaplatíme 720 tisíc korun. O výši dotace rozhodne ministerstvo, snad dostaneme aspoň polovinu," sdělil vedoucí městských památkářů Martin Zedníček. Ministerští úředníci o žádosti rozhodnou do tří měsíců.

Řemeslníci s opravami začali už před pěti lety, kdy se zaměřili na interiéry. „V letech 2011 až 2013 opravili severní a východní fasádu a obnovili okna," popsal Zedníček.

Ale ani letos rekonstrukce památky neskončí. Stavbu ještě čeká sanace vlhkosti ze spojovací chodby, skladu a garáží, oprava terasy a venkovních schodišť. Kdy budou práce hotové, zatím není jasné. „Záleží na penězích. Proto vilu rekonstruujeme postupně," uvedl Ševčík. Opravy zatím stály přes čtyři a půl milionu korun.

Vila je pozoruhodná například tím, že její majitelé v suterénu zbudovali kryt. „Pravděpodobně měl chránit před leteckým bombardováním, protože atomovou bombu tehdy ještě svět neznal," poznamenal Ševčík. Z bunkru vede tajná podzemní chodba, která směřuje pod sousední výpadovou silnici směrem na Kuřim. „Kde ústí, nevíme. Nikdo neměl odvahu dojít až na konec," řekl Ševčík.

Částečně vilu Kubových znehodnotila právě stavba rušné silnice v bezprostřední blízkosti. „Zničila zahradu," uvedl Zedníček.

Ve vile nyní organizuje program pro děti Centrum volného času Mateřídouška. Stavební práce jeho provoz nenaruší. „Výhoda je, že přes léto nepořádáme tolik akcí jako ve školním roce," uvedla Karla Psotová z Mateřídoušky.

Jak šel čas

1936: architekti Alois a Vilém Kubovi si navrhli vlastní dům

1943: po výslechu gestapa ho Alois prodává Němcům

1945: jako německý majetek je vila konfiskována, sídlí v ní lékařské středisko a jesle, na konci sedmdesátých let ho přebírá Státní bezpečnost

1989: vlastníkem se stalo město Brno

2009: vila je památkově chráněná, začíná rekonstrukce

2014: oprava části fasády