Křik, adrenalin, chaos. Na nedaleké dálnici boural autobus. Ranění se hrnou jako velká voda. Mladý muž má vnitřní krvácení. Postarší žena frakturu lebky. Pětiletý kluk rozdrcené koleno. Medici pacienty rozřazují a dávají se do práce – zachraňují životy i končetiny. Respektive se v novém Simulačním centru Masarykovy univerzity v Brně učí, jak na to, kdyby situace nastala ve skutečnosti.

Budova v areálu univerzitního kampusu rostla několik let. Fungovat bude od nového akademického roku. Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity si v ní vyzkouší běžný nemocniční provoz, operace i zvládání hromadných neštěstí. „Procvičí si příjem i dělení pacientů podle závažnosti zranění. Naučí se, jak se chovat na sále, jak správně zašít ránu nebo odebrat krev. Na trenažerech a ve virtuální realitě si zkusí operaci slepého střeva i složité neurologické úkony,“ popsal činnosti mediků v simulačním centru jeho ředitel Petr Štourač.

Praktická výuka v podmínkách cvičné nemocnice je v České republice unikát, přičemž ji ve větší či menší míře absolvují všichni brněnští budoucí lékaři.

Dodávky parkující na sídlištích, ilustrační foto.
Stání dodávek přes noc chtějí v Židenicích zakázat. Zaplňují sídliště

V budově bude vše od urgentního příjmu s vybavenou maketou sanitního vozu, přes heliport, jednotku intenzivní péče, operační sály, porodní sál, vyšetřovny, zubní ordinace, až po nemocniční pokoje. „Praktická část výuky má v nemocnicích svá omezení a studenti se bohužel k řadě zákroků nedostanou. Věřím, že centrum nám umožní zlepšit dovednosti od odběru krve, přes ultrazvuk, až po simulátor porodního sálu. Jen mám obavy, zda se v tak velkém množství studentů na každého dostane,“ uvedla studentka medicíny Zuzana Fialová.

Podle Štourače jsou však tyto obavy liché. „Studentů je hodně. Na organizaci a koordinaci to bude náročné. Každý ale projde vším, co mu předepisuje kurikulum,“ doplnil.

Představitelé univerzity i fakultních nemocnic si od projektu slibují výrazné zkvalitnění výuky, dovedností i zkušeností, s nimiž mladí lékaři školu opustí. Rovněž se chtějí přinejmenším vyrovnat zahraničním univerzitám. „Kvalita výuky a možnost získat praktické zkušenosti již při studiu jsou naší hlavní prioritou. Na to jsme se při přípravě projektu soustředili. Simulační centra známe zatím jen ze zahraničí,“ řekl již dříve bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Cena výstavby cvičné nemocnice se vyšplhala na více než 1,2 miliardy korun. Nízkoenergická budova má pět pater a rozkládá se na osmi tisících metrech čtverečních. „Na zdravotnických zařízeních pracujeme běžně a simulační centrum skutečně vypadá jako nemocnice. Rozdíly jsou v tom, že je na menším prostoru více pracovišť. To například znamená, že místo jednoho zubařského křesla je jich v místnosti několik,“ vylíčil ředitel společnosti, která budovu navrhla, Antonín Kašpar.