Jan Neruda ho nazval „nejjemnějším jídlem na světě“ a dodal žertovně, že dokonce i on „bývá po jediném talíři odpoledne až do večera člověkem skoro zcela dobrým“. Chřest je totiž, jak už to u zeleniny bývá, velmi zdravý. A navíc působí jako afrodiziakum. Hold této pochutině vzdalo o uplynulém víkendu město Ivančice na Brněnsku na už čtrnáctém ročníku Slavností chřestu.

„Chřest proslavil Ivančice v devatenáctém století. Po tom, co sem první sazenice přivezl šikovný obchodník Anton Worel, se zelenina ve městě ujala a brzy se pěstovala na velkých lánech,“ vysvětlila tradici slavností Lenka Stránská z městského kulturního centra. V prostorách centra je k vidění i výstava o historii a zpracování chřestu. Dnes se už tato zelenina v Ivančicích nepěstuje.

Přesto město v sobotu i v neděli zaplavily téměř čtyři tuny této pochutiny. Ivančické náměstí ožilo desítkami stánků a pestrým programem. Na pódiu se představily skupiny různých žánrů. Pro děti zase organizátoři přichystali kolotoče, horolezeckou stěnu i divadelní představení, do kterého se děti zapojily. "Divadlo Opice v Africe se mi líbilo nejvíc, děti se bavily. Slavnosti chřestu si nikdy nenechám ujít. Chřest jsem si ale letos nekoupila. Jen jednou jsem si ho donesla domů, ale zkazil se, protože jsem ho zapomněla oloupat,“ připomněla hlavní zásadu zpracování chřestu třiasedmdesátiletá Kateřina Trlicová. Pochutnávala si přitom na smažených kouscích oslavované zeleniny.

Ústředním stanem na náměstí plném prodejců byl ten s občerstvením. Nabízel pečené i smažené chřestové pochoutky. Pro ty, kterým zelenina zachutnala, pak organizátoři připravili i stánek s čerstvým chřestem. Ten si koupil například Petr Štokinger z Ivančic. „Ještě nevím, co s ním udělám. V životě jsem to nejedl,“ říká a už studuje chřestové recepty, který k nákupu přikládají slečny na stánku.

Chřest se teď do Ivančic dováží z Velkých Levár na Slovensku. Letos se ho na slavnostech prodalo přes tři a čtvrt tuny. „To je o tři sta kilo více než loni,“ uvedla Stránská. Slavnosti jsou směsí chřestových pochoutek, tradičních řemesel, ale i prodejců levného šatstva. Lidem taková kombinace nevadí. „Slavnosti si chválili, hlavně to, že stánky byly pěkně upravené. Taky nám letos přijelo více řemeslných prodejců,“ dodala Stránská.

Zapečený chřest se šunkou
P
otřebujete: osm výhonků vařeného chřestu, osm plátků šunky, 400 gramů lístkového těsta, vejce

postup: těsto rozválíme a rozkrájíme na osm obdélníků; chřest zabalíme do plátků šunky a položíme na těsto, které poskládáme na obálku; potřeme rozšlehaným vejcem; pečeme dozlatova (asi 10 minut) v předem vyhřáté troubě. Podáváme teplé.