Nože se chopila zpěvačka Ilona Csáková, která koláče symbolicky nakrojí. „Tuto zeleninu miluji odjakživa a mám velké štěstí, že můj muž také. Je to nejlepší afrodiziakum," vysvětluje s úsměvem, když se s koláčem vydává mezi diváky.

Nejprve si malý kus ostýchavě bere jen několik lidí. „Tak se nebojte a vezměte si," láká moderátor. To už se zvedá většina lidí. „Já vezmu i tomu pánovi na vozíčku," vysvětluje jedna z žen.

Csáková dodává, že nejraději má chřest jen krátce povařený, lehce osolený a s máslem. „Myslím, že je škoda přebíjet jeho chuť něčím jiným," říká.

Ochutnat specifickou chuť netradiční zeleniny v mnoha úpravách dorazily tisíce lidí. Nakupovat víno i jídlo můžou za speciální chřestové tolary, které si na místě vymění za peníze.

Novinkou letošního ročníku je například hledání malých chřestíků pro děti. „Organizátoři po celém areálu schovali kartičky s obrázky. Jsou na stanovištích tak, aby při jejich hledání děti prošly s rodiči kolem všech stánků a atrakcí a nenudily se," představuje hru mluvčí akce Martin Bartoš.

Děti také mohou navštívit skákací hrad. „Je hezké, že organizátoři myslí i na děti, ale přesto nevím, jestli ještě někdy přijedu. Není tady k hnutí. S kočárkem se člověk vymotá dost těžko, všude zavazí," upozorňuje Martina Králíková z Brna.

Naopak Iveta Zunová si akci pochvaluje. „Těšila jsem se na ni už od loňských slavností. Chřest miluji. Ale není to zelenina, kterou lze snadno uchovat. Bohužel brzy hořkne, takže je to sezónní záležitost. O to raději si ale pochutnám na chřestu od skutečných kuchařů," říká žena.

Návštěvníci mohou ochutnat chřestové speciality například od kuchařů restaurací Dobrá chvíle, Sunset, Bohéma nebo Hotelu Ryšavý. Lákají je ale i stánky s palačinkami, bramboráky, hranolky nebo frgály. „Mě se víc než jídlo líbí kovář a paní, která prodává maňásky," tvrdí desetiletý Kryštof.

Zatímco se na představení připravuje revival Waldemara Matušky, organizátor slavností Aleš Tureček vysvětluje, že v Ivančicích plánuje obnovit pěstování chřestu. „Pronajal jsem si hektar pole. Bude tam růst zelený chřest. Bílý je totiž příliš náročný na pěstování, protože musí růst pod zemí bez přístupu světla. I stroje na obdělání jsou dražší," popisuje.

To už se ale náměstím rozléhají tóny písně Jó, třešně zrály. Lidé s dobrotami na malých táccích sedí na lavičkách před pódiem a zpívají společně se zpěvákem.

Chřestové slavnosti navštívily od pátku do včerejška tisíce lidí. Mezi stánky zavítal v neděli dopoledne i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho představitel dorazil i se svou družinou a za doprovodu četníků. Kuchařskou show zajistil šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron Roman Paulus.