V kraji je nyní 2196 nakažených na sto tisíc obyvatel. „Oproti minulému týdnu o třetinu vzrostl počet nemocných nad šedesát let. U těchto lidí přitom může mít chřipka závažný průběh,“ vysvětlila Renata Ciupek z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Větší počet výjezdů ke starším lidem kvůli chřipce a virózám zaznamenali i jihomoravští záchranáři. „Nákaza u starších a dlouhodobě nemocných může přejít do kolapsového stavu. Mají pak bolesti na hrudi a trápí je dušnost. Nemoc je pak může vážně ohrozit,“ okomentovala mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Kvůli chřipce trvá ve většině jihomoravských nemocnic už měsíc zákaz návštěv. I tam leží kvůli komplikacím z nákazy na přístrojích asi třicet lidí. „Nápor máme hlavně na plicním oddělení a na interně. Několik pacientů s vážnou chřipkou máme i na anesteziologicko-resuscitačním oddělení,“ sdělil ředitel břeclavské nemocnice Jiří Jurník.

Ilustrační foto.
Zdravotnictví hrozí kolaps. Podle děkanů lékařských fakult chybí peníze

Ze strachu z chřipky o zákazu návštěv uvažují třeba v blanenském Senior centru. „Požádali jsme příbuzné, aby návštěvy vynechali, když budou nemocní. Starší lidé ale špatně snášejí, když se s někým z rodiny delší dobu nevidí,“ míní ředitel centra Rudolf Krejčíř.

Více lidí chodí poslední dva týdny i k praktikovi Ivu Procházkovi z Jedovnic na Blanensku. „Nakažené jsou asi dvě pětiny pacientů. Zvláště u starších lidí pak může chřipka znamenat nebezpečí, průběh nemoci je u nich mnohem těžší a déle se z ní dostávají,“ upřesnil.

Základna záchranářů v Černovicích.
Sanitkou do nemocnice mimo kraj? Problémům zamezí tři sta nových lůžek