Epidemii vyhlašují hygienici obvykle až v případě, že nemocní jsou dva lidé ze sta. Loni nastala na konci ledna a trvala několik týdnů.

Šafránková však dodala, že aktuální čísla jsou patrně velmi podhodnocená. „Přes svátky lidé k lékaři nechodili. Ordinace byly často zavřené a nemocní se léčili sami doma," vysvětlila lékařka.

Vánoce s chřipkou strávila doma například Brňanka Lucie Konášová. „Těšila jsem se na klidné svátky s rodinou, ale místo návštěvy u příbuzných jsem ležela v posteli, všechno mě bolelo a pořád jsem spala," popsala žena.

Nemocných nepřibývá kvůli jarnímu počasí. Lidé totiž tráví hodně času venku, kde se viry tolik nešíří. Podle meteorologů vydrží teplé počasí ještě několik dnů. „Nejvyšší denní teploty se minimálně do začátku týdne budou pohybovat mezi pěti a devíti stupni. Nejteplejší budou večery," vysvětlil Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Pod nulu neklesnou teploty ani v noci. Nejchladnější bude noc na pondělí. „To se budou pohybovat mezi jedním a čtyřmi stupni," poznamenal Martan.