V září 1907 nastoupilo do školy v budově bývalého cukrovaru 207 žáků a prvním ředitelem se stal František Šujan. „Vznikla knihovna s učebnicemi, žáci mohli bezplatně navštěvovat lázně a měli slevy na kluziště," popsal zástupce ředitele školy Josef Trávníček.

Na opravu domu ale chyběly peníze. „Budova ale měla pouze jedno patro a hygienické podmínky nevyhovovaly normám," popsal Trávníček. Žáci se museli učit i v pronajatých prostorách v domě v Čechyňské ulici.

Vídeňští poslanci stavbu nakonec podpořili. „Je s podivem, že se vídeňská vláda po obsazení Bosny a Hercegoviny a v předvečer světové války odhodlala platit novou školní budovu. Je vidět, že tehdejší ředitel byl bojovník," myslí si Trávníček.

Třídy v nové škole zaměstnanci vytápěli z chodby kamny umístěnými v topných komorách. Ústřední topení ve škole dělníci rozvedli až později. „Elektrické osvětlení bylo pouze v učebnách fyziky, chemie a v tělocvičně, jinak se svítilo plynem," popsal Trávníček. Náklady na budovu se tehdy vyšplhaly na téměř půl milionu korun.

Reprezentační stěnu do ulice Křenové ozdobili dělníci iniciálami císaře Františka Josefa I. Z fasády zmizely v sedmdesátých letech dvacátého století. Pod římsou ve druhém patře ale zůstala jazyková chyba ve frázi Anno Domini. V prvním slově chybí jedno n. „Omyl vznikl chybou štukatéra. Nesprávná podoba je šestým pádem od slova Anus, tedy zadnice. Na pokyn památkářů tam nápis stojí dodnes," upozornil Trávníček.

Dvě výročí školy připomene v úterý večer slavnostní akademie v kulturním centru Semilasso. „Vystoupí na ní například náš školní sbor," sdělil ředitel gymnázia Miroslav Marek. Dodal, že na výročí upozorní i další akce. „Příští týden nás čeká vernisáž výstavy studentských prací, před vánoce mi uspořádáme koncert a v březnu se koná reprezentační ples," popsal.

Slavní absolventi:

Magdalena Dietlová – novinářka

Mirek Elpl – spisovatel

Adolf Erhart – lingvista

Martina Formanová – spisovatelka

Michaela Horáková-Hashemi – literární vědkyně

Osvald Chlubna – hudební skladatel

Vlado Chmelo – sólista opery Národního divadla v Brně

Gabriela Ježková – herečka v divadle Husa na provázku

Dita Kaplanová – herečka v divadle Husa na provázku

Milan Kopecký – literární vědec

Antonín Moskalyk – filmový režisér a scénárista

Jiří Sequens – divadelní a filmový režisér