Přehození čárky ve slově ‚výjimečnému' zarazilo například Kristýnu Malou, která si dílo přišla prohlédnout se svými dětmi. „Je šílené, že to někdo dopustil. Měli si to před odhalením zkontrolovat,” vyjádřila se Brňanka.

Obnova za dvě stě milionů korun je u konce. Brněnské Mendlovo náměstí je od úterý otevřené, změny nastaly především v organizaci hromadné dopravy.
VIDEO: Mendlovo náměstí v Brně je v novém, kritizované zábradlí dostane průchody

Vytvoření sochy a pamětní desky měla na starosti obecně prospěšná společnost Společně. „Víme o tom, za nás jde o drobnost. K chybě došlo při výrobě, kdy svářeč čárku špatně umístil,” vysvětlil vedoucí projektu Jakub Carda. K nápravě podle něj dojde přímo na místě v následujících dnech.

Stejně tak se někteří lidé podivovali ještě nad jiným detailem desky. I když vše odhalovali až letos, v závěru je spojení "Brno 2022".

Dle vysvětlení tvůrců projektu je datum takto schváleně, neboť se vztahuje k 20. červenci 2022, kdy uplynulo přesně dvě stě let od Mendelova narození.

Nová podoba Mendlova náměstí vzbuzuje u některých Brňanů nesouhlas. „Špatná čárka ve slově není jediná chyba, která tady je. Podívejte, kolik je tady laviček a přitom jen pár odpadkových košů. Nové soše už někteří říkají lysohlávky v průvanu a myslím, že se to chytne," sdělila s nadsázkou Brňanka, která se redaktorce představila jako Miroslava.

Brněnské Mendlovo náměstí už zdobí socha s názvem Hrachovina. Vznikla u příležitosti oslav dvoustých narozenin vědce Gregora Johanna Mendela, dělníci však zatím bojují s nerovným podložím.
VIDEO: Pocta Mendelovi v Brně má zpoždění, Hrachovině rovnají opravené náměstí

Kritika od některých místních se snesla také na nové rozložení zastávek či na zábradlí bez průchodů. Slova chvály naopak zazněla od obyvatel směrem k množství posezení, jež na náměstí nyní najdou. Kromě laviček na zastávkách se lidé mohou posadit i na designová sedadla napříč prostranstvím.