Jeho pozice se podle informací Deníku Rovnost za poslední měsíce zhoršila. „Jednota v Brně z konce minulého roku klesá. Vypadá to, že velké ambice mají i jiní. Ale pokud se dostaneme do koalice, Onderka samozřejmě primátorem bude," sdělil zdroj blízký brněnskému vedení strany.

Jenže právě účast v koalici není pro sociální demokraty jistá. Podle odhadů už totiž spolu s ODS nedají dohromady potřebnou většinu. A toho chtějí ostatní strany využít. „Nechceme, aby dále fungovala stávající koalice s direktivním vedením. Uvítáme, když v ní bude jen jedna ze stávajících koaličních stran a k ní se připojí několik dalších. Rozhodování pak bude více transparentní," je přesvědčený kandidát na primátora za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Stejný cíl má i hnutí Žít Brno. „Právě proto, aby velká koalice dále nepokračovala, jdeme do voleb. Chceme být součástí širší koalice, nebráníme se spolupráci s kýmkoli. Ale v koalici nesmí být zároveň ODS i ČSSD," zdůraznil Matěj Hollan. Ten je jeden ze známých kandidátů hnutí, které doposud nezveřejnilo jméno lídra.

Primátor Onderka se těmto snahám nediví. „Považuji je za přirozené," uvedl. Zároveň zdůraznil, že velká koalice vznikla díky programové shodě.

Oslabení své pozice moc nechtěl komentovat. „To je spíše otázka na moje kolegy v brněnské ČSSD. Na naší konferenci jsem ale od jejich zástupců dostal podporu 124 ze 131," upozornil.

Podle jednoho z uchazečů o první místo kandidátky ODS Libora Šťástky je pravděpodobné, že koalice po podzimních volbách bude skutečně pestřejší. „Do koalice zřejmě půjde více stran. Na druhou stranu mi ale určování, kdo už nemá vládnout, nepřipadá jako moc dobré volební téma," řekl Šťástka.

Zatímco TOP 09 a Žít Brno mají poměrně jasno, že nechtějí podporovat strany stávající velké koalice, lidovci zatím považují takové úvahy za předčasné. „Já žádnou zásadní nesnášenlivost nevnímám. Nebráníme se proto rozumné spolupráci s kýmkoli," řekla lídryně Klára Liptáková.

Stejný názor má i kandidátka na primátorku za zelené Jana Drápalová. „Předem nechceme nikoho kromě nedemokratických stran vyřazovat. Později se uvidí podle lidí na kandidátkách," podotkla.

Předseda brněnské organizace Ano 2011 Marek Janíček zatím o případných koalicích mluvit vůbec nechtěl. „O tom jsme ještě nemluvili," prohlásil.

Prakticky všechny strany se vymezily jen proti koalici s komunisty. „Nechci být neuctivý, ale je to takový folklór. Ale co se říká před volbami, nebere se často už v den voleb vážně. My nemáme problém v praktické rovině spolupracovat s kýmkoliv," řekl brněnský předseda strany Ladislav Býček.

Směry povolebních jednání si ještě netroufal odhadovat brněnský politolog Michal Pink. „Zatím ani nelze předvídat, jak volby dopadnou. Voliči se budou rozhodovat nejdřív po prázdninách," řekl.

Zároveň upozornil na nevýhody koalic s více stranami. „Čím je partnerů víc, tím je vládnutí obtížnější. Roztříštěnost povede k nestabilitě," myslí si politolog.