Koupání v Brněnské přehradě bez nebezpečných sinic by už za pár let mohlo být skutečností. Státní fond životního prostředí totiž v pondělí doporučil ke schválení dotace z Evropské unie. Celkem asi sto šedesát milionů korun pro Povodí Moravy.

Nyní už nic nebrání tomu, aby pokračoval započatý projekt čisté přehrady. Ještě letos by tak v nádrži mělo vyrůst několik provzdušňovacích věží. Pokračovat bude i vápnění. Ze všeho nejdřív ale přijde na řadu snížení hladiny.

„S upouštěním jsme začali už minulý týden. Nádrž se totiž naplnila po přívalu vody. Upouštět budeme dál. Máme povolenou rychlost snížení hladiny asi čtyřicet centimetrů za den. Do plánované výšky, která je asi devět a půl metru pod normálním stavem, by se tak měla dostat zhruba za měsíc,“ uvedl Antonín Tůma z Povodí Moravy. Kvůli upuštěné hladině se lidé v létě v přehradě nevykoupou, ani se neprojedou po její hladině na lodích.

Přehrada se už na jaře dočká pravidelného vápnění odkrytých břehů. Jeho prospěšnost potvrdila analýza z minulého roku. „Ukázalo se, že vápnění ničemu neublížilo. Právě naopak. Ubylo látek, které podporují růst sinic, a začaly přirozené procesy, které jejich tvorbu omezují,“ vysvětlil už dříve náměstek brněnského primátora Martin Ander. Vápnění proto bude pokračovat i na podzim. Tentokrát ale i s pomocí nových přírodních biologických složek.

Ještě předtím ale v nádrži přibude několik provzdušňovacích věží. Ty budou do vody vhánět kyslík, který má růst sinic omezit. „Během léta v přehradě vyroste dvanáct těchto věží. Potom jich přidáme ještě dalších osm. Všech dvacet ve vodě zůstane, i když přehradu napustíme do maximálního stavu,“ podotkl předseda Výboru pro životní prostředí a zemědělství Jihomoravského kraje Václav Horák. Upozornil, že věže se musí rozmístit tak, aby nebránily proplouvajícím lodím.

Nádrž vodohospodáři opět napustí na normální výšku na jaře příštího roku. Věže v ní zůstanou až do roku 2012. Potom se budou moci rozebrat, a pokud bude třeba, tak i znova použít. Během dalších procesů pak budou odborníci sledovat a podrobně monitorovat změny.

V některých oblastech chce kraj odtěžit nánosy ze dna přehrady. „Hlavně v místech, kde se lidé koupou nejvíce. Tedy v Rokli a u Sokolského koupaliště. Tam je totiž nejvyšší znečištění,“ upozornil Horák.

To ale nejsou všechna opatření, která mají přehradu vyčistit. Kraj chce do nádrže vysadit dravé ryby místo kaprů. „To proto, že dravé ryby neplavou u dna a nevíří tam bahno, které podporuje růst sinic. Vysadíme tedy sumce, štiky a candáty,“ vysvětlil Horák.

Ani po tom, co celý projekt skončí, ale ještě nemá Brněnská přehrada vyhráno. Problém se sinicemi se totiž nejspíš jen utlumí, ale příčina jejich růstu tím nezmizí. „Definitivní řešení? Až postavení čističek odpadních vod v celém povodí. To ale přijde na miliardy korun. Takže vlastně čištění přehrady bylo relativně docela levné,“ upozornil Horák. Na projekt dá peníze kraj i město. Každý po deseti milionech korun. „Máme vše projednané. Čekali jsme tak jenom na potvrzení dotací,“ řekl Horák.