Cizinců na jižní Moravě přibývá, práce pro ně naopak ubývá. Jen na Brněnsku loni legálně pracovalo o šedesát procent méně lidí ze zahraničí než předešlý rok, na Vyškovsku a Blanensku jich ubyla třetina. „V předešlých letech cizinců výrazně přibývalo, někdy až o třetinu ročně, teď je to naopak. Loni ztratilo zaměstnání šest procent z nich,“ uvedla Ivana Ondráková z brněnského úřadu práce.

Z údajů úředníků vyplývá, že zatímco loni v lednu pracovalo na jižní Moravě 20 571 cizinců, letos jich je o dvanáct stovek méně.
Podle odborníků za tím stojí především hospodářská krize. Zaměstnavatelé omezili nábory nejen na méně kvalifikované práce, ale i na ty odborné. „Chtěli jsme nabrat Vietnamce, ale hlásilo se nám mnoho Čechů, tak jsme jim dali přednost. Je to pro nás lepší, protože například nemusíme překládat různé manuály,“ uvedl personální a správní ředitel Daikinu Petr Havlík. Brněnský výrobce kompresorů zaměstnává přes devět stovek lidí, z nichž cizinci, především Slováci, tvoří asi dvanáct procent.

Pracovníků ze Slovenska ubylo i v břeclavské nemocnici. „Sestry odešly, když na Slovensku zavedli odměňování zdravotníků,“ uvedla mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová s tím, že u nich pracuje asi deset procent cizinců.

Některé firmy si však zaměstnance ze zahraničí nemohou vynachválit. „Máme tu stovky Mongolů. Jsou šikovní, zvyklí pracovat, a není tak důvod je propouštět, i kdyby se nám hlásili Češi,“ uvedl Miroslav Růžička, ředitel blanenské společnosti Apos, která vyrábí potahy na volanty.

Málo peněz

Podle ekonomů se ale cizinci do budoucna o práci bát nemusí. „Až skončí krize, Češi se nespokojí s nízkými platy, za které teď pracují místo nich. Lidé ze zahraničí dostanou zase dost příležitostí, hlavně v nekvalifikovaných pracích,“ řekl ekonom společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

To, že zaměstnaných cizinců ubylo, potvrzují i některé personální agentury. „Je s nimi totiž víc papírování než s lidmi z Česka. Dřív nad tím zaměstnavatelé mávli rukou, protože cizinci měli třeba menší nároky na plat. Ale teď své požadavky snížili i Češi, a proto dostávají přednost,“ řekl ředitel personální agentury František Otava.

Jihomoravský kraj není jediný, který se pro zájemce o práci ze zahraničí uzavřel. „Stopstav platí v podstatě pro celou republiku. Lidé míří za prací hlavně tam, kde se dobře daří. A to se teď nedá říct o žádném kraji u nás,“ řekl demograf z Masarykovy univerzity Aleš Burjanek.

Přestože práce je nedostatek, cizinců míří na jižní Moravu stále více. Ke konci loňského roku jich cizinečtí policisté evidovali v kraji přes sedmatřicet tisíc, což je o třináct stovek více než v roce 2008. „Z toho plyne, že většina jich tady pracuje bez patřičného povolení,“ uvedl ředitel Oblastního ředitelství Služby cizinecké policie František Štěpánek.