Vyřídit povolení k trvalému pobytu cizince u nás trvá mnohdy i dlouhé týdny. Zájemci o papír legalizující pobyt v České republice a otevírající dveře do celé Evropské unie mnohdy musí před úřadovnami cizinecké policie vystát dlouhé fronty. Pokud však zamířili do brněnské pobočky, která je druhá největší u nás, stačilo jim vzít pár tisícikorun navíc. Dva policisté tam totiž podle Inspekce ministra vnitra brali úplatky za to, že žádost cizinců vyřídili bez problémů a přednostně. Hrozí jim za to až pět let vězení.

„Naši pracovníci po dlouhém šetření uzavřeli akci s krycím názvem Karel. Podali jsme návrh na zahájení trestního stíhání dvou policistů brněnské cizinecké policie a čtyř civilních osob pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, neoprávněné nakládání s osobními údaji a podplácení,“ vyjmenovala dlouhý seznam přečinů mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Případ řešili pracovníci inspekce už od října minulého roku. Teprve teď získali dostatek důkazů, aby mohli případ předat státnímu zástupci. „Policisté nestandardním postupem legalizovali pobyty cizinců na území České republiky. Za přednostní a bezproblémové vyřízení přebírali materiální nebo peněžní výhody,“ dodala Lídlová.

Oba policisté, muž a žena, byli zástupci vedoucího oddělení povolování pobytu. „Jakmile je státní zástupce začne stíhat pro uvedené trestné činy, tak je zprostíme výkonu funkce. Budeme také hledat právní kroky k tomu, abychom je mohli propustit ze služebního poměru. Ředitel nemá v žádném případě zájem, aby pod ním pracovali úplatní policisté,“ prohlásil mluvčí brněnské cizinecké policie Roman Pittner.

Kolik policisté a zbývající čtveřice svou nelegální činností získali, zatím nikdo přesně neví. Vyšetřovatelé zatím jen vědí, že trestnou činnost páchali dlouhodobě. Odhalily je až kontrolní mechanizmy brněnského oddělení. Podobně jako zhruba před rokem a půl, kdy podobné praktiky usvědčily z braní úplatku tehdejšího šéfa vyškovské cizinecké policie Michala Čepána. Ten je už v civilu a čeká na soud.

Státní zástupce teď musí zahájit proti podezřelým trestní stíhání. „Nyní čekáme na materiály od inspekce, teprve na jejich základě můžeme rozhodnout o zahájení stíhání,“ vzkázal ve středu mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.