Projekt má zmapovat, kdo nabízí důchodcům aktivity týkající se vzdělávání, dobrovolnictví, cvičení nebo prevence kriminality. „Město chce například vytvořit adresář míst, internetové stránky projektu a zjistit, jak informace o možnostech ke starším lidem dostat," popsal mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Projekt má za cíl vtáhnout důchodce do dění v Brně. „Chceme podpořit jejich aktivní život, zaměřit se na podporu zdraví, podnikání, zájmové činnosti nebo dobrovolnické aktivity," dodal Žára.

K účasti na projektu oslovilo i některé organizace, které mají s prací s důchodci zkušenosti. „Známe cílovou skupinu. Víme, co tito lidé potřebují, jaké mají nároky, co zvládnou," vysvětlila předsedkyně sdružení Ženy 50+ Jana Jarušková. Dodala, že lidem nabízí například počítačové nebo jazykové kurzy, kurzy finanční gramotnosti, tréninky paměti, zdravotní cvičení, výlety nebo arteterapii.

Do přípravy projektu zapojí město také sdružení Vesna. „Máme například dámský klub, kde se ženy jednou týdně setkají a probírají různá témata. Budeme mít také kurz podobný univerzitě třetího věku. Důchodci se u nás mohou učit anglicky, německy a francouzsky, účastnit se přednášek nebo kulturních akcí," vyjmenovala ředitelka Vesny Lenka Klumpnerová.

Důchodci. Infografika

Univerzitu třetího věku otevírá i brněnská Masarykova univerzita. Škola připravuje také krátkodobé tematické kurzy zaměřené na informační technologie, cizí jazyky nebo pohybově relaxační aktivity.

Na prevenci proti kriminalitě se už téměř deset let zaměřují brněnští strážníci projektem Senior akademie. „Jedná se o obdobu univerzity třetího věku, do které se důchodci zapojují bezplatně. Od září do dubna absolvují každé pondělí přednášky zaměřené jednak na prevenci proti kriminalitě, ale také třeba na zajímavosti ohledně spotřebitelského chování, například co je může zaskočit při nakupování, jaké nekalé praktiky prodejci používají a podobně. Na projektu se podílí i dopravní podnik nebo hasiči," přiblížil projekt mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Dodal, že o kurz je velký zájem. „Při květnových zápisech stojí před budovou na Křenové fronty. Zapsat se může ale asi jen stovka lidí," upozornil Ghanem.

Město chce v první fázi projektu zjistit, jaká je v Brně pro důchodce nabídka. „Oslovíme organizace s žádostí o charakteristiku činnosti a kontaktní údaje pro vytvoření webových stránek a adresáře," vysvětlil Žára.

Další krok bude určit, jak informace k důchodcům dostat. „Nejlepší by bylo, kdyby třeba pravidelně chodily lidem do schránek zdarma letáky s aktuální nabídkou. Zároveň bychom uvítali i nějakou databázi na internetu. Určitě to není zbytečné. Myslím, že hodně lidí dnes podceňuje schopnosti důchodců pracovat s počítačem. To se za poslední roky hodně zlepšilo," myslí si důchodce Jiří Reiter.

Město navíc podpoří neziskové organizace dotacemi, aby lidé mohli aktivity zaplatit i ze svých důchodů. Od příštího roku pro ně město vyhradí půl milionu korun.