Pak herci vstávají a převlékají se. Je úterý dopoledne a na brněnském Gymnáziu Globe a Střední škole knih se právě koná projekt nazvaný CoZaTo. Má varovat děti ze základních a středních škol před nástrahami korupce. V Brně se podobná akce koná poprvé.

Na plátně před školáky se objevuje honosné sídlo ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Střídají jej záběry z demonstrací z kyjevského Majdanu. „Jednou z příčin nepokojů bylo i to, že Janukovyč získal většinu majetku díky korupci," upozorňuje autor projektu Tomáš Fránek. Obraz se mění na skromnou chatu norské královské rodiny. „V severských zemích je oproti tomu úplatek něco neslušného," dodává muž.

Česká republika patří mezi země, ve kterých je korupce na denním pořádku. „Třeba v Brně je málo školek. Když se matka potřebuje vrátit do práce, stojí před těžkým rozhodováním. Jedno z řešení je podstrčit někomu peníze," popisuje Fránek.

Studenti ve skupinách debatují, proč je korupce špatná. „Máme horší služby. Na pozice, kde je důležité vzdělání a praxe, se lidé dostávají přes úplatky," myslí si jedna z dívek. Další student upozorňuje, že mizí peníze, které by se daly využít například na důchody nebo zvýšení platů.

S korupcí nemají žáci většinou žádné zkušenosti. „Nedostali se ještě do těch životních situací, kdy by o úplatku museli přemýšlet. Mají to spíš spojené s politikou. Snažíme se jim nebezpečí ukázat na konkrétních příkladech ze života. Využíváme komiks, scénky nebo promítání videí, protože taková forma je pro ně přístupná," říká Fránek.

Na konci hodiny jsou studenti přesvědčeni, že by úplatek nikdy nedali ani nepřijali. „Není to morální a asi by se na to přišlo. Pokud by se jednalo o zdraví, možná bych o něčem uvažovala, ale myslím, že bych to nakonec neudělala," přemítá Martina Závodná.

Škola, ve které se akce koná, chce se studenty téma korupce rozvíjet dál. „Vydáváme školní časopis. Plánujeme, že by do něj mohly děti napsat o svých zkušenostech a názorech na korupci nebo udělat anketu s obyvateli Vinohrad," dodává učitelka Jana Jirsová.