O kousek vedle mladý chemik Michal Bezúšek nadšeně uvádí návštěvníky do světa chemie. „Podívejte se na tento pHmetr. Coca Cola a ocet jsou přibližně stejně kyselé. Kdybychom ocet dost osladili, dal by se pít úplně stejně jako kola," vysvětluje student brněnské chemie.

Vůně Vánoc

V mžiku zájemce o prezentaci přesměruje k destilační aparatuře na výrobu silic. „Vyrobit podobná aromata zvládají studenti v sedmnácti nebo osmnácti letech," pochlubí se a pár z vonných látek předvede. Místo okamžitě zavoní jako vánoční svátky, protože se okolím rozšíří vůně zkapalněného anýzu, skořice, vanilky a hřebíčku.

Pro studenty třiatřiceti zapojených odborných škol neznamená prezentace jen možnost, jak přilákat nové spolužáky. Mnozí z nich se v Olympii chlubí vlastními projekty. Třeba jeřáb s ovládáním patří k ročníkovým projektům studentů břeclavské průmyslovky.

Studentky oboru zpracování kovů a drahých kamenů o kousek vedle přímo před diváky ryjí do kovových destiček. Přímo v akci mohou návštěvníci pozorovat keramičky ze střední školy v Letovicích na Blanensku vytáčející na kruzích rozměrné nádoby. A nedaleko servírují kapučíno budoucí číšníci.

Ne každý návštěvník obchodního centra se u prezentací středních škol zastaví, ale řada z nich se nechá některou atrakcí nalákat. Například studenti zdravotnické školy nabízí lidem změření krevního tlaku.

Toho využije v mžiku postarší návštěvník. „Mám vysoký krevní tlak, takže jsem se raději nechal zkontrolovat," prohodí s úsměvem Antonín Dubanský, když si sundá manžetu přístroje z paže. Podobných lidí zastavilo za nedělní dopoledne u stánku střední zdravotnické školy víc než deset.

Velká konkurence panuje mezi technickými obory. K vidění tam jsou roboti bojující sumo zápasy, vozítka naprogramovaná, aby sledovala černou čáru na zemi, nebo 3D tiskárny.

Trojrozměrný skener v akci ale mohou vidět zájemci jen jeden. Za čas kratší než minutu dokáže přístroj do počítače přenést kompletní trojrozměrný obraz skenovaného objektu. „Líbí se mi, jak spojuje virtuální realitu s tou naší. Kdyby nestál skoro dva miliony, tak bych si jeden pořídil domů," říká návštěvník a absolvent brněnského Vysokého učení technického Jiří Melichar.

Digitální model

Mladý muž využil drahý přístroj k tomu, aby si v reálném čase vlastnoručně vyrobil digitální model svého ženského doprovodu. Jako ostatně řada dalších zájemců z řad návštěvníků. Běžně techniku používají například restaurátoři soch, kteří mohou naskenovat a vyrobit ulomený kousek.

Třiatřicet odborných škol předvede na třídenní akci v Olympii ledacos od pohledu do útrob automobilu, přes miniaturní větrnou elektrárnu poháněnou větrákem až po výrobu krásných dřevořezeb. Pokud by někdo chtěl opravdu poctivě obejít všechny stánky, čekalo by ho nabité odpoledne. Akce nabízí také doprovodný program zahrnující vystoupení mažoretek, módní přehlídku, květinovou šou nebo ukázku tance. Komu se omrzí pohled na výtvory a dovednosti budoucích odborníků, může strávit svůj čas právě tam.