To je důvod, proč s výukou podle nových písanek otálí třeba ředitel Základní školy Řehořova Josef Binek. „Do budoucna se mu určitě nebráníme. V tuto chvíli se k nám ale nedostalo dost kladných ohlasů. Ani rodiče to zatím nevyžadují," sdělil.

Dodal ale, že si uvědomuje, že odmítnutí novinky může zkomplikovat výuku. „Letos proto chceme vyškolit alespoň několik našich učitelek pro výuku Comenia Scriptu. Chci totiž mít jistotu, že v případě, že k nám přestoupí žák ze školy, kde se učil tato písmena, nebude mít u nás problém," popsal plány Binek.

Ve škole Svážná zavedení písma ředitel Petr Punčochář navrhoval. „Učitelé jsou ale konzervativní. Novou metodu nechtěli," vysvětlil odmítnutí.

V některých školách museli změnu zavrhnout hlavně kvůli stavu školní kasy. „Jedna písanka stojí sto padesát korun. V nejbližších letech proto nové písmo neplánujeme. Navíc mě tato novinka zatím nepřesvědčila, že je pro děti skutečně vhodná," zdůvodnil ředitel školy Vejrostova Zdeněk Černošek.

Podle odborníků z Pedagogicko - psychologické poradny Brno ale může Comenia Script dětem usnadnit začátky ve škole. Nenavazují v něm na sebe jednotlivá písmena a více se podobá tiskacímu písmu. „Je pro ně snazší v tom, že se naučí pouze jeden druh písma. Pomůže hlavně dysgrafikům a dětem s poruchami učení," myslí si ředitel poradny Libor Mikulášek.

Právě školy starající se o děti s problémy s učením jsou také v Brně při zavádění nového písma průkopnické. „Comenia Script používáme, když vidíme, že by dítě nezvládlo písmenka dobře navazovat. Jedná se ale o jednotlivé případy, plošně ho zatím zavádět nechceme," sdělila zástupkyně ředitelky základní školy Palackého Lenka Herzová.

Někde ale Comenia Script odmítli paradoxně právě kvůli jeho jednoduchosti. „Na základě svých zkušeností si myslím, že děti potřebují procvičovat jemnou motoriku. A k tomu je současné písmo mnohem vhodnější," vysvětlil ředitel školy na Slovanském náměstí David Jalový.

Stejný názor má také matka prvňačky Kristýna Šplíchalová. „Myslím, že dětem neuškodí se s psaním trochu potrápit. Tiskací písmo se pak již naučí snadno vzhledem k tomu, že jsou obklopeni počítači, kde se jiné písmo nepoužívá," myslí si matka.

Názory rodičů se ale liší stejně jako názory odborníků. „Jestli to má dětem usnadnit nástup do školy, nechápu, proč s tím ředitelé v Brně tolik otálejí," uvedla zase třeba Hana Křížová.

Podle informací brněnského magistrátu se v letošním školním roce chystají připojit další brněnské školy. „Přesná čísla se ale dozvíme až v polovině září. Podle předběžných informací se na změnu chystá několik škol," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

MICHAELA ŘÍMANOVÁ
TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ