Brňané si pořídí třeba medovinu, vánoční dekorace, svíčky nebo řemeslné výrobky. Ochutnají oblíbený turbomošt, svařák či vánoční punč. „Dali jsme si za úkol obejít co nejvíc stánků, abychom prodejce podpořili, když musí ve stejný den zavřít," uvedla Brňanka Martina Doležalová.

Otevřeno měl v pátek na náměstí Svobody třeba stánek, který nabízí dřevěné výrobky s vánoční tématikou. „Někteří stánkaři ve čtvrtek vykládali své zboží a když slyšeli, co vláda schválila, věci naložili zpátky a všechno odvezli. V pátek ani neotevřeli. Pro řadu z nás je to likvidační," řekl prodejce Petr Csoka.

Adventní trhy v Brně, ilustrační foto
Vánoční trhy v Brně jsou zrušené. Festival Life! na výstavišti bude

Na náměstí Svobody se v pátek v tichosti a bez přihlížení davů rozsvítil vánoční strom. Stánkaře přišly od pátečního otevření podpořit stovky lidí. Nezabránilo jim v tom ani nepříliš přívětivé počasí doprovázené sněžením. V pátek končí vánoční trhy také na nedalekém Zelném trhu a Moravském náměstí u sochy Jošta.

Stánky na centrálním brněnském náměstí zatím zůstanou. Pořadatelé i prodejci doufají, že vánoční trhy budou později opětovně povolené.