V největší městské části Brno-střed doposud vládnoucí občanští demokraté sice vyhráli, ziskem 25,83% hlasů ovšem zdolali sociální demokraty jen o necelých šest desetin procenta. V přepočtu na počet zastupitelů tak uhráli pouhou plichtu. Třináct zastupitelů znamená pro ODS ztrátu šesti lidí, pro ČSSD naopak tři komunální politiky navíc.

Přesto se ODS podle lídra socialistů Pavla Sázavského ve vedení pravděpodobně udrží. „Dostali jsme pověření vyjednávat v pondělí s občanskými demokraty. Vítězství občanských demokratů bylo sice těsné, ale o pár setin jsme prohráli. Uznáváme tedy morální právo na starostu. Ale chceme být důstojným partnerem a mít v radě srovnatelnou hlasovací sílu,“ řekl Sázavský.

Lídr občanských demokratů a dosavadní starosta Libor Šťástka nechtěl předem vyloučit žádnou z variant nového vedení Brna–střed. „Zatím se potkáváme se zástupci ostatních stran a ptáme se na jejich představy. Nedokážu si představit jen koalici s komunisty,“ řekl Šťástka.

Komunální a senátní volby jsme v pátek a v sobotu sledovali online. Online zpravodajství čtěte ZDE

Naopak nic jiného, než starostu nechtějí brát sociální demokraté v Brně-sever. V porovnání s rokem 2006 totiž posílili o tři mandáty a o stejný počet zastupitelů tak porazili ODS. „U nás je obvyklé, že vítěz zde vždy získal post starosty. Ten bude také naším požadavkem v jednáních. Oslovíme všechny strany, do koalice předem odmítáme jen komunisty,“ uvedla lídryně strany místostarostka Zdeňka Tůmová.

Prakticky stejný postoj k budoucím koaličním partnerům má i její protikandidátka z ODS Sabina Tomíšková. Podle ní výsledek její strany kopíroval celobrněnský propad. „Vliv ale měla i kampaň, kterou před volbami rozpoutal proti mně dosavadní starosta Leo Venclík,“ povzdechla si Tomíšková.

Podle politologa Michala Pinka ovšem údajná zpronevěra 119 milionů korun, kterých se měla dopustit Tomíškové společnost Bytasen a podobné předvolební kauzy ve velkých městských částech voliče výrazně neovlivňují. „Podobná kauza například v malém Ořešíně může mít sílu. Ale v desetitisícových městských částech ne. Důvod propadu ODS v celém Brně je jasný. Sečteme-li výsledky této strany a TOP 09, dostaneme se k podpoře, kterou měli občanští demokraté před čtyřmi roky,“ řekl Pink.

Velké šance ke znovuzvolení má i sociálnědemokratický starosta Brna-jih Josef Haluza. Jeho strana přesvědčivě vyhrála a v devatenácti členném zastupitelstvu získala sedm křesel. Pro Haluzu mluví i to, že jeho konkurenti jsou roztříštěni do pěti různých stran. „Všichni mají hodně rozdílné zájmy a cíle. Dostali jsme se prakticky do patu,“ potvrdil lídr tamní ODS Radomír Jonáš.