Hašek už před volbami otevřeně chválil dosavadní spolupráci s lidovci a mluvil o možném pokračování v příštích čtyřech letech. „Myslel si, že koalici uzavře už na začátku tohoto týdne, jako první hejtman v republice. To mu ale nedovolili," sdělil brněnskému deníku Rovnost zdroj obeznámený s děním v sociální demokracii.

Kromě jihomoravského hejtmana totiž ve vyjednávacím týmu zasedl předseda strany Sobotka, poslanec Jeroným Tejc a dosavadní náměstek Václav Božek. Ti všichni mají zájem Haškův vliv a popularitu nejen na jihu Moravy o něco snížit. Hašek byl totiž Sobotkovým soupeřem v boji o předsednictví strany, Tejc je Sobotkova pravá ruka a Václav Božek je zase v Haškově stínu na krajské úrovni. Přesto strana rozkol nepřipouští. „Chci připomenout, že krajský výkonný výbor o pokračování jednání s oběma partnery rozhodl jednomyslně," řekl Božek. Na celostátní úrovni spolupráci s komunisty straně zakazuje takzvané Bohumínské usnesení, na nižší politické úrovně se ale nevztahuje.

To, že sociální demokracie není názorově jednotná, zní i od jejích členů. „Ve čtyřčlenném vyjednávacím týmu má Michal Hašek slabší pozici. Za dvojkou kandidátky Václavem Božkem stojí jak předseda strany Bohuslav Sobotka, tak poslanec Jeroným Tejc. O tom, jak jednání dopadnou, však nechci spekulovat. Vedení sociální demokracie s dalšími stranami vyjednává tak, aby její pozice v kraji byla co nejlepší," sdělil jeden z členů sociální demokracie, který však nechtěl zveřejnit své jméno.

Podle něj se však o koalici nerozhodne do konce tohoto týdne. „Čeká se na výsledek senátních voleb. Chceme v nich podporu lidovců i komunistů," podotkl.

To potvrdil i politolog Stanislav Balík. „Nechtějí si pohněvat komunistické voliče, aby ve druhém kole senátních voleb podpořili jejich kandidáty. Je to taktická věc," řekl politolog. Svou roli hraje také to, že čím déle bude sociální demokracie váhat, tím více jí obě strany budou za pozvání do koalice nabízet.

Lidovci věří, že se ČSSD přeci jen obrátí na ně. „Bavili jsme se i o našich programových prioritách, jako je výstavba levných bytů a společné nákupy pro obyvatele kraje a sociální demokraté proti tomu neměli námitky," podotkl staronový zastupitel lidovců David Macek. Ani on však neočekává rozhodnutí dříve než skončí senátní volby.